19.6.2013 16:30

Αν ήμουν στη θέση...του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου

… θα έδινα μεγαλύτερη προσοχή στη δυσαρέσκεια που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Βολισσού για την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών από το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.

Η υπόθεση έχει χαρακτηριστικά που τα συναντά κανείς στις σπασμωδικές αντιδράσεις των νεοελλήνων όταν προσπαθούν να πιαστούν από τα μαλλιά του πνιγμένου. Τα χρόνια που μεσολάβησαν από την εκχώρηση των δικαιωμάτων διαχείρισης του Προσκυνήματος απ’ τους Βολισσιανούς στην Ιερά Μητρόπολη Χίου συνοδεύτηκαν από συνθήκες βελτίωσης των ατομικών οικονομικών δεικτών των κατοίκων της περιοχής και επομένως ελαχιστοποιήθηκε η εντύπωση ότι κακώς το Προσκύνημα έπαψε να συμβάλλει με τη συνδρομή του στις ανάγκες της περιοχής.

Πλέον οι συνθήκες έχουν άρδην μεταβληθεί και το αίτημα το παγκάρι της Αγίας Μαρκέλλας να αφήνει μεγαλύτερα οφέλη από τα κατά καιρούς επιδόματα στους μαθητές των σχολείων της Βολισσού γίνεται διαρκώς πιο έντονο. Μπορεί δημόσια να μην παίρνει τις διαστάσεις που πραγματικά έχει, από σεβασμό στο κύρος της Εκκλησίας και τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και ένα χρόνο από την Ιερά Μητρόπολη να σταθεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου χιώτικου λαού, όμως υφίσταται κι όσο παραμένει σε επίπεδο κουτσομπολιού δηλητηριάζει περισσότερο τις σχέσεις Εκκλησίας και Βολισσού.

Δίχως κανείς να γνωρίζει το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής εισροής του Προσκυνήματος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σηκώνει στις πλάτες του, ως ανταποδοτικό, μέρος από τη σημαντική φιλανθρωπική δράση της Μητρόπολης. Επιστρέφει δηλαδή στον πιστό με τα χαρακτηριστικά της αλληλεγγύης στον πάσχοντα ή, ενδεχόμενα, καλύπτει άλλες σημαντικές λειτουργικές και επισκευαστικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Για να πάψουν να πλανώνται όμως αβάσιμες θεωρίες, σε μια περίοδο που η Εκκλησία δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, πρέπει εκ μέρους της να γίνει το επόμενο βήμα. Με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου να δοθεί εντολή λεπτομερούς περιγραφής του τρόπου διαχείρισης των πόρων του για να φανεί κατά πόσο είναι σε θέση να επεκταθεί η δραστηριότητα του σε αντικείμενα που η ευρύτερη περιοχή της Βολισσού θέτει ως δικές της προτεραιότητες. Μια κίνηση που θα εξυψώσει σημαντικά το κύρος της Ιεράς Μητροπόλεως και θα τονώσει κι άλλο τη διάθεση των πολιτών να συνδράμουν το πολύτιμο έργο της.

ο θεσιθήρας

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ