17.6.2013 13:59

Αν ήμουν στη θέση... του Μιχάλη Σφυράκη

… θα γευόμουν τη χαρά της αυξητικής τάσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήμουν όμως και προσγειωμένος, αναγνωρίζοντας ότι τα επίκτητα χαρακτηριστικά της Αριστεράς δεν πρέπει να οδηγούν σε διθυραμβικές εκτιμήσεις για την πρόσκαιρη δημιουργία εντυπώσεων.
Η διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα από συνασπισμό τάσεων δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Πολύ περισσότερο όταν στις τάξεις του επί χρόνια δεν έχει καλλιεργηθεί η συγκεκριμένη κουλτούρα. Ο τοκετός συνδέεται άρρηκτα με πόνους και σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο βρίσκεται και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγει τις πόρτες του για να εγγράψει μέλη που θα τον οδηγήσουν σε μια νέα εποχή, χωρίς για αυτή να έχει δώσει ακόμα ευκρινές σήμα.
Η κατεύθυνση του θόλωσε ακόμα περισσότερο από το εγχείρημα πολλών από τα μέλη του να δημιουργήσουν δημοτικό πόλο. Πέρασαν μήνες από την επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης και οι πάντες βλέπουν να ακτινογραφούνται πάνω της όλα τα δυσκίνητα συμπτώματα του παρελθόντος. Αδυναμίες συντονισμού, έντονη πολυφωνία, απουσία καθοδήγησης, ενασχόληση με θέματα που απασχολούν μόνο το «ιερατείο» της.
Αυτή η πρόβα τζενεράλε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης αποτελεί ήδη σοβαρό μειονέκτημα στην προσπάθεια του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να πλαισιωθεί και από πρόσωπα που δεν ανήκαν ως τώρα στις τάξεις του. Λειτουργεί ανασταλτικά για όποιον επιχειρεί να δει με άλλο μάτι τις διεργασίες, εμποδίζει να εκφραστεί η απόδειξη διαφορετικότητας της πολιτικής που πρεσβεύει. Όσο το δημοτικό σχήμα στο οποίο σωρεύονται πολλά κορυφαία στελέχη του αδυνατεί να δώσει σοβαρό στίγμα των προθέσεων του, δυσχεραίνεται σημαντικά η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από νέο στελεχιακό δυναμικό.
Ίσως, επομένως, η τοπική ηγεσία του, αν θέλει να δίνει ένα ξεκάθαρο παράδειγμα οραματισμού διοίκησης, οφείλει να επανεξετάσει τις επαφές της με το υπό διαμόρφωση δημοτικό σχήμα. Να ακούσει εκείνους που ήδη αποδέχονται ότι δεν τραβάει και να βρει μια σύντομη διάδοχη κατάσταση. Ένα αξιόπιστο δημοτικό σχήμα, έστω και ανεπίσημο, το έχουμε άμεσα ανάγκη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ