25.2.2013 13:00

Αν ήμουν στη θέση … του Ηλία Κλεισσά

… θα αξιολογούσα την αρμοδιότητα της ευθύνης της αγροτικής ανάπτυξης ως μεγαλύτερη από εκείνη της χωρικής των Μαστιχοχωρίων στην ιδιότητα του αντιδημάρχου που κατέχω. Οι πάντες στο Δήμο γνωρίζουν ότι οι χωρικοί αντιδήμαρχοι περιορίζουν τη δικαιοδοσία τους στην υπογραφή πιστοποιητικών ή έστω στην παρουσία σε κάποιες εκδηλώσεις και στην καλύτερη περίπτωση να «τρέχουν» το ισχνό Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε δημοτικής ενότητας.
Η ευθύνη της αγροτικής ανάπτυξης, όμως, σε μια εποχή κατά την οποία όλοι λοξοκοιτούν το χωραφάκι τους είτε για το οικογενειακό μποστάνι, είτε με όνειρα επαγγελματικών επιδιώξεων, είναι πολύ βαριά, με άμεση διασύνδεση με την προοπτική της νότιας Χίου.
Στην ουσία, βέβαια, ο αντιδήμαρχος έχει παραλάβει ένα φάκελο κενό περιεχομένου, όσο η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης διαχειρίζεται από την Περιφέρεια και συνεχίζει να πορεύεται με την κλασική νοοτροπία του Δημοσίου, στις τυπολατρικές αρμοδιότητες της.
Μέσα στους προσεχείς μήνες αναμένεται η προκήρυξη πολλών μικρών και μεγάλων προγραμμάτων ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, σε μια απεγνωσμένη επιχείρηση της ελληνικής πολιτείας να αναθερμάνει τον πρωτογενή τομέα. Η πρόθεση από μόνη της είναι αδύνατον να λειτουργήσει, αν δε συντρέξουν κι άλλες προϋποθέσεις. Η πιο βασική, μαζί με εκείνη της αναμόρφωσης της δασικής νομοθεσίας, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας της υπαίθρου και η δυνατότητα της να δει τη γη ως παράγοντα ανάπτυξης κι όχι απλώς ως αναμνηστικό από τον πατέρα.
Εδώ ο αντιδήμαρχος έχει ρόλο ουσιαστικό. Να δημιουργήσει μια ομάδα, ακόμα και με τη συμβολή ιδιωτών επαγγελματιών, που θα οργώσει την ύπαιθρο και θα σπείρει τα οφέλη του εθελούσιου ή αναγκαστικού αναδασμού, ενέργεια απαραίτητη για να βλαστήσει αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα σε περιοχές όπως η Χίος. Ή να καταγράψει τις δημοτικές εκτάσεις και να τις διαθέσει, μαζί με ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο κτηνοτροφίας στους σημερινούς τσοπάνηδες. Και τέλος να φέρει στα χωριά τη γνώση των ευκαιριών απ’ τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν, με αναλυτική παρουσίαση τους. Τεράστια η προσπάθεια, φτάνει ο Ηλίας να αντιληφθεί το μέγεθος της.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ