28.3.2013 16:25

Αν ήμουν στη θέση … του Γιώργου Χαλάτση

… θα εξέταζα πολύ σοβαρά την προοπτική να δημιουργήσω το κατάλληλο σχήμα διαχείρισης του ορειβατικού καταφυγίου στο Βίκι.

Η επίμονη και επίπονη προσπάθεια του συνταξιούχου εκπαιδευτικού να πείσει την κοινωνία της Χίου ότι το μοντέλο του περιπατητικού και εν γένει φυσιολατρικού τουρισμού είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του νησιού μας έχει πολλά χαρακτηριστικά με την προ ετών ανάλογη προσπάθεια που καταβλήθηκε από άλλον ένα ρομαντικό, τον Παν. Σαλιάρη, να εντάξει στα δυνατά προωθητικά όπλα της Χίου την ποικιλία της σε ορχιδέες. Όπως σήμερα με τα μονοπάτια, έτσι και τότε το νησί, σε επίπεδο τουλάχιστον διαμορφωτών της κοινής γνώμης, είχε πεισθεί ότι οι ορχιδέες ενδέχεται να είναι η κλώσα με τα χρυσά αυγά, που όμως δεν έχει φτάσει σε επίπεδο αναπαραγωγής και καλό θα είναι να της δημιουργήσουμε τις συνθήκες.

Γιατί λησμονήθηκε τόσο σύντομα ο έρωτας με τις ορχιδέες, χωρίς να δοκιμαστεί η δυναμική του; Κυρίως επειδή δεν του παραχωρήθηκε η αναγκαία υποδομή για να αποδείξει τις πραγματικές του δυνατότητες. Από τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο απειλείται και η πολύ φιλότιμη προσπάθεια του Γ. Χαλάτση. Πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη, μόνο έτσι έχει πιθανότητες επιβίωσης.

Η περίπτωση του ορειβατικού καταφυγίου στο Βίκι παρέχει, ίσως, μια μικρή ευκαιρία του είδους. Ο Γιώργης έχει επιλέξει ως προνομιακό χώρο ανάπτυξης των πρωτοβουλιών του τις γειτονικές Αμάδες, από όπου, όμως, απουσιάζει η υποδομή στήριξης, όπως φαντάζομαι ότι την έχει σχεδιάσει ολοκληρωμένα στη σκέψη του. Δήμος ή Περιφέρεια, μικρή σημασία έχει, νοιώθουν τις συνέπειες να τους έχει μείνει αμανάτι άλλο ένα έργο το οποίο σχεδιάστηκε χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας, τον εξ’ αρχής ορισμό φορέα ή τρόπου διαχείρισης του.

Μπορεί να αξιολογήσει, επομένως, αν μπορεί να προκύψει ένα σχήμα, ιδιωτικό ή της διάστασης του δικτύου Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ., που μπορεί να απλώσει το χέρι του και να πάρει από το Δήμο ή την Περιφέρεια, με ανεπαίσθητο μίσθωμα, την υποδομή του ορειβατικού καταφυγίου και να τη λειτουργήσει.

Αν καταφέρει να σταθεί, στέλνει το πιο ευκρινές σήμα ότι όλα όσα ο Γιώργος μεταφέρει δεν είναι θεωρίες υψηλής διανόησης αλλά μια σοβαρή εναλλακτική προοπτική για τον τόπο. Αν όχι, πάει να πει ότι για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ κι αυτό θα πρέπει να το έχουμε όλοι μας κατά νου.

ο θεσιθήρας

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ