8.1.2016 10:31

Η Ευρώπη του "Ανθρωπισμού" και της "Αλληλεγγύης" βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία για τον Σύριζα και η υπεράσπισή τους είναι στην καρδιά του πολιτικού και κοινωνικού οράματος μας.
Οι  νόμοι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την ιθαγένεια, για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ και  για το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα  πρώτο βήμα σε μια πορεία ριζοσπαστικών αλλαγών που πρέπει να ακολουθήσουν  και αποτελούν  σημαντικά επιτεύγματα στο δικαιωματικό επίπεδο.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η  ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή του ψηφίσματος για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους που συνιστά την αναγνώριση του μακρόχρονου αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.

Σίγουρα αυτά μόνο  δεν αρκούν, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα, που σημαίνει ότι η απόλαυση των δικαιωμάτων του πολίτη συνδέεται αδιάρρηκτα και με την πλήρη κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, στην ίδια την ΕΕ τα κοινωνικά δικαιώματα, επομένως τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ανθρώπου, δεν γίνονται σεβαστά.

Η Στάση της ΕΕ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δείχνει ότι η Ευρώπη της Αλληλεγγύης έχει μείνει μόνο στα λόγια ενώ  οι Έλληνες αν και ταλαιπωρημένοι  από την 7ετη  οικονομική και κοινωνική  κρίση , στεκόμαστε διπλά στους πρόσφυγες  με Αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Γνωρίζουμε τι θα πει προσφυγιά και αν  πολλές φορές τα προβλήματα που βιώνουμε μας σκληραίνουν αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε χάσει την ευαισθησία και την  αγάπη προς τους δοκιμαζόμενους και ασθενέστερους .

Αναρωτιέμαι όμως πόσες θάλασσες,πόσους φράκτες και πόσες κακουχίες μπορούν να περάσουν οι πρόσφυγες, μέχρι η Ευρώπη της <<Αλληλεγγύης>>   και του πολιτισμού να  αναλάβει τις υποχρεώσεις που τις αναλογούν; Πόσες αθώες ψυχές θα χαθούν στα νερά του Αιγαίου;

Η  Κυβέρνηση   έκανε και κάνει σημαντικές προσπάθειες ,αναγνωρίσθηκε ότι το προσφυγικό είναι παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και η πιο ορθή λύση πιστεύω ότι είναι η αναλογικότερη κατανομή των προσφύγων -μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

 Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργήσουμε ασφαλείς και νόμιμες διόδους, στον Έβρο και σε άλλα σημεία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, που  προτάσσει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό έναντι του μίσους και του φόβου.
Όλοι εμείς οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου   που υποδεχόμαστε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων βρισκόμαστε εδώ και καιρό μπροστά σε ένα πρωτοφανές ,απρόσμενο και  καθημερινό πλέον γεγονός έλευσης εκατοντάδων προσφύγων ενώ πολλές φορές αντικρίζουμε μέχρι και ασυνόδευτα βρέφη και παιδιά .Στην Χίο η οποία είναι δεύτερη πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών γίνεται αναγνωρισμένα από όλους τους κατοίκους,συλλογικότητες,φορείς υπεράνθρωπη προσπάθεια για την υποδοχή και προστασία των προσφύγων-μεταναστών και αυτός είναι και ο λόγος που αν και σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος δεν υπάρχουν προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Η δημιουργία του  κέντρου καταγραφής-ταυτοποιήσης στην ΒΙΑΛ  είναι μια λύση  αλλά πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα που διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των προσφύγων,  σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, σε μια  ολιγοήμερη διαδικασία  και οι άνθρωποι θα μένουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπό φύλαξη, όχι όμως υπό κράτηση.

Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας για όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης  ,της ισότητας και της ειρήνης στον κόσμο.

Με την αρχή της νέας χρονιάς μια λέξη μόνο νομίζω ότι αντιπροσωπεύει τους νησιώτες και ειδικά εμάς τους Χιώτες  -Αλληλεγγύη-  και μια ευχή  κάνω να σταματήσει ο πόλεμος και  όλοι να αγωνιστούμε για την ειρήνη και την ισότητα στον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ