17.9.2012 16:38

Η Απλωταριά πρέπει να ξαναγίνει, αλλά σωστά και ολοκληρωμένα

Στις δύσκολες στιγμές που αρχίζουμε να περνάμε, είναι επιτακτική η ανάγκη να αξιοποιήσουμε κάθε τοπικό και χρηματοδοτικό πόρο, με όραμα, σωστή προσέγγιση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αν θέλουμε τουλάχιστον τοπικά, να έχωμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Κληρονομιές πλούσιες όπως το Κεντρικό λιμάνι και το λιμάνι των Μεστών αν αξιοποιηθούν, θα γίνουν μοχλοί για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων, θαλαμηγών και ιστιοφόρων που θα αφήνουν μόνιμα πολλά χρήματα στην αγορά και την οικονομία του νησιού.
Είναι μια υγιής πρόκληση για τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, να συνεργασθούν ειλικρινά με τον Υπουργό ναυτιλίας και Αιγαίου για να υλοποιηθούν σωστά τα πιο πάνω.
Η μελέτη της Απλωταριάς έχει συμπληρώσει ήδη 13 χρόνια (!) από τότε που ανατέθηκε και 4 (!)  από τότε που εγκρίθηκε η επικαιροποίησή της αρχιτεκτονικής μελέτης που κατήργησε (σωστά) τα πεζοδρόμια και προέβλεψε τη συλλογή των ομβρίων στο μέσον του πλάτους της. 
Η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου ανέλαβε να εκπονήσει τις υποστηρικτικές μελέτες (υδρολογική, υδραυλική, ηλεκτρολογική) που θα συμπληρώσουν και θα υλοποιήσουν την γενική αρχιτεκτονική μελέτη.
Απ’ ότι έχω αντιληφθεί, οι δυο πρώτες (υδρολογική και υδραυλική) υποκατασταθήκαν μετά από εσωτερική  αλληλογραφία  Δήμου και ΔΕΥΑΧ με  βεβαίωση  επάρκειας του  κεντρικού  (θολωτου) αγωγού όμβριων, χωρίς οστόσο να γίνει  γνωστό, τι και με ποιο τρόπο  θα γίνει ώστε: Τα νερά  της βροχής να οδηγούνται με ασφάλεια στο μεγάλο αγωγό.
Επιπλέον, παρά και την αλληλογραφία  που αναπτύχθηκε μεταξύ ενδιαφερομένων και πληγέντων από  τις πλημμύρες Οκτωβρίου 2010 εμπόρων και Τεχνικής  Υπηρεσίας, η τελευταία προχώρησε το Τεχνικό Δελτίο στην περιφέρεια  και επέτυχε(;;) την προενταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α.
Παράλληλα, συνέταξε οικονομικά τεύχη που δεν περιλαμβάνουν  υποέργο υποδοχής και παροχέτευσης όμβριων, προκήρυξε και επέλεξε ανάδοχο (εργολήπτη).
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος και η Τεχνική Υπηρεσία διαβεβαίωσαν Εμπορικό Επιμελητήριο και Σύλλογο ότι το υποέργο της συλλογής  των όμβριων θα  γίνει στο διάστημα της κατασκευής του έργου.
Γεννώνται εύλογα τα εξής ερωτήματα:
1) Τι εμπόδισε την  Τ.Υ 4 χρόνια να εκπονήσει τις  μελέτες (υδρολογική και υδραυλική) που ανέλαβε την υποχρέωση  απέναντι του Δημοτικού Συμβουλίου και να  τις ενσωμάτωσει μέσα στον προϋπολογισμό του έργου, τη στιγμή που ήτο ζητούμενο από φορείς , πολίτες και την  ίδια την  μελετήτρια στα Δημοτικά Συμβούλια  του 2008;
2) Τι την εμπόδισε πριν από την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολήπτη να την συντάξει και να την ενσωματώσει χρησιμοποιώντας  το σημαντικό ποσό των 92.000€ των απρόβλεπτων ώστε να  ξεκινήσουν σωστά οι εργασίες;
Οι έμποροι και οι πολίτες που τάσσονται υπέρ της κατασκευής σωστών και ολοκληρωμένων  έργων, περιμένουν την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής ώστε τα λόγια του κ. Δημάρχου να γίνουν σωστά έργα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ