10.10.2016 9:49

Η αναγκαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

  Οι άνεμοι στην ελληνική εφοπλιστική ναυτιλία εναλλάσσονται με ταχείς ρυθμούς ακολουθώντας τις προσταγές του παγκόσμιου εμπορίου, τους συνεχώς μεταβαλλόμενους διεθνείς κανονισμούς αλλά και τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες. Παρόλα αυτά το Ελληνικό πλαίσιο  ναυτικής εκπαίδευσης παραμένει άκαμπτο στις διεθνείς  εξελίξεις ενώ προσπαθεί μόλις και μετά βίας να εφαρμόσει τις μετατροπές που ψηφίζονται από τη Διεθνή σύμβαση εκπαίδευσης των ναυτικών. 

  Η εφοπλιστική  επιχειρηματικότητα  δεν σταματά και δεν εμποδίζεται από άκαμπτα πλαίσια όπως αυτό της Ελληνικής ναυτικής εκπαίδευσης. Μεταλλάσσεται, αναπτύσσει δικά της μέτρα και σταθμά και τελικώς καταφέρνει να επιβιώσει με δικές της μεθόδους εκπαίδευσης που είτε ονομάζονται ιδιωτικές σχολές στο εξωτερικό, είτε συνεργασίες με ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης που θα καλύψουν το «κενό γνώσεων» ανάμεσα στην πραγματικότητα, στις απαιτήσεις και στο πεπαλαιωμένο σύστημα εκπαίδευσης του talk and chalk.

   Αποτέλεσμα μετάλλαξης αποτελεί και αποτελούσε πάντα  ο ναυτικός κάθε ειδικότητας. Η προσπάθεια να εναρμονιστεί με τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις που επιβάλλει η διεθνής ναυτιλία αλλά και η αντιμετώπιση διαφορετικών καταστάσεων με πολυεθνικά πληρώματα  μετατρέπουν τους ναυτικούς σε άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες που δυστυχώς στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα δεν μεταφέρονται και δεν αξιοποιούνται.

   Αυτό το οποίο είναι προφανέστατο στην Ελλάδα του σήμερα είναι ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά, να κοιτάξει τις προοδευτικές τάσεις και να προχωρήσει με ευέλικτες και σύντομες κινήσεις ώστε να βρεθεί σε εξελίξεις προ των πυλών. Έτσι λοιπόν μια ομάδα παλαίμαχων της θάλασσας που πραγματικά  θέλει να προσφέρει στο σύστημα εκπαίδευσης  θα μπορούσε να ελιχθεί απλά και αθόρυβα αποφεύγοντας τους κάθε λογής διαξιφισμούς και παρακλήσεις με ένα από την φύση του δυσκίνητο σύστημα πολιτικής και εξουσίας. Είναι βέβαιο ότι αυτοί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν, μπορούν, όπως εξάλλου αποδείχθηκε αφού αντιμετώπισαν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις στη δική τους επαγγελματική σταδιοδρομία. Ας μην δημιουργούμε λοιπόν θέματα εκ του μηδενός και ας μην αναλωνόμαστε να αλλάξουμε κάτι που δεν θέλει να αλλάξει.    

                                              

                      

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ