8.10.2016 16:28

Η αναγκαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Οι άνεμοι στην ελληνική εφοπλιστική ναυτιλία εναλλάσσονται με ταχύς ρυθμούς ακολουθώντας τις προσταγές του παγκόσμιου εμπορίου, τους συνεχώς μεταβαλλόμενους διεθνής κανονισμούς αλλά και τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες.

Παρόλα αυτά το Ελληνικό πλαίσιο ναυτικής εκπαίδευσης παραμένει άκαμπτο στις διεθνής εξελίξεις ενώ προσπαθεί μόλις και μετά βίας να εφαρμόσει τις μετατροπές που ψηφίζονται από την Διεθνή σύμβαση εκπαίδευσης των ναυτικών.

Η εφοπλιστική επιχειρηματικότητα δεν σταματά και δεν εμποδίζεται από άκαμπτα πλαίσια όπως αυτό της Ελληνικής ναυτικής εκπαίδευσης. Μεταλλάσσετε αναπτύσσει δικά τις μέτρα και σταθμά και τελικός καταφέρνει να επιβιώσει με δικές της μεθόδους εκπαίδευσης που είτε ονομάζονται ιδιωτικές σχολές στο εξωτερικό, είτε συνεργασίες με ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης που θα καλύψουν το «κενό γνώσεων» ανάμεσα στην πραγματικότητα, στις απαιτήσεις και στο πεπαλαιωμένου σύστημα εκπαίδευσης του talk and chalk.

Αποτέλεσμα μετάλλαξης αποτελεί και αποτελούσε πάντα ο ναυτικός κάθε ειδικότητας. Η προσπάθεια να εναρμονιστεί με τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις που επιβάλλει η διεθνής ναυτιλία αλλά και η αντιμετώπιση διαφορετικών καταστάσεων με πολυεθνικά πληρώματα μετατρέπουν τους ναυτικούς σε άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες που δυστυχώς στο υπάρχων εκπαιδευτικό σύστημα δεν μεταφέρονται και δεν αξιοποιούνται.

Αυτό το οποίο είναι προφανέστατο στην Ελλάδα του σήμερα είναι ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή η οποία μπορεί να κάνει την διαφορά να κοιτάξει τις προοδευτικές τάσεις να προχωρήσει με ευέλικτες και σύντομες κινήσεις ώστε να βρεθεί σε εξελίξεις προ των πυλών.

 Έτσι λοιπόν μια ομάδα παλαίμαχων της θάλασσας που πραγματικά θέλει να προσφέρει στο σύστημα εκπαίδευσης θα μπορούσε να ελιχθεί απλά και αθόρυβα αποφεύγοντας τους κάθε λογής διαξιφισμούς και παρακλήσεων με ένα από την φύση του δυσκίνητο σύστημα πολιτικής και εξουσίας.

Είναι βέβαιο ότι αυτοί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν, μπορούν όπως εξάλλου αντιμετώπισαν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ας μην δημιουργούμε λοιπόν θέματα εκ του μηδενός και ας μην αναλωνόμαστε να αλλάξουμε κάτι που δεν θέλει να αλλάξει.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ