1.11.2023 11:23

Φρένο στην Κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και από τα  αποτελέσματα μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Η πλήρης επικράτηση των υποψηφίων της ΝΔ την πρώτη Κυριακή, ενεργοποίησε το αντικυβερνητικό μέτωπο και παρατηρήθηκε μαζική στήριξη των λεγόμενων προοδευτικών υποψηφίων, αλλά και των ανταρτών που προέρχονται από την ΝΔ.

Έτσι την δεύτερη Κυριακή, η ΝΔ ένοιωσε για τα καλά τα βροντερά μηνύματα της κοινωνίας που της επέτρεψαν να πάρει μόλις μια περιφέρεια από τις έξι και επιπλέον να υποστεί σημαντικές απώλειες σε δήμους, ακόμα και στον δήμο Αθηναίων. Αυτή λοιπόν η δεύτερη εβδομάδα ουσιαστικά μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο το οποίο θα  βάλει φρένο στην αλαζονεία του Πρωθυπουργού, των στελεχών της κυβέρνησης που νόμιζαν ότι δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και ότι είναι υπεράνω κριτικής. Από την άλλη, υπό τον μανδύα των προοδευτικών υποψηφίων, φαίνεται ότι ωφελείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά βέβαια, για να βγουν αυτοί οι υποψήφιοι στήριξαν σχεδόν όλες οι άλλες παρατάξεις και φυσικά ο κόσμος που ψήφισε, γιατί μπορεί  οι επικεφαλής των παρατάξεων να προβαίνουν σε δηλώσεις στήριξης, αλλά στην τελική ανάλυση ο κόσμος ψηφίζει και δίνει εντολή. Ο κόσμος που πολλοί υποτιμούν, νομίζουν ότι τον έχουν υποχείριο και ότι δρα ως πρόβατο δίχως κρίση και σκέψη.

Εντύπωση και θλίψη προκαλεί ο ανύπαρκτος, μπερδεμένος ΣΥΡΙΖΑ, που μη έχοντας κανένα δικό του υποψήφιο προτίμησε να γίνει ουρά του ΠΑΣΟΚ φανερά και υπογείως των ανταρτών της ΝΔ. Άλλωστε με μια απλή ματιά η πολιτική τρικυμία του αποτυπώθηκε πλήρως στις εκλογές αυτές, μέλη του και στελέχη  βρίσκονταν σε όλα τα ψηφοδέλτια διάσπαρτα, με υπόγειες συνεννοήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες.Τελικά το ΚΚΕ μέσα σε αυτή την τοξική και παλαιοπολιτικάντικη κατάσταση κατάφερε να εκλέξει Δημάρχους σε κάποιες περιοχές και να μείνεισταθερό σε αρχές και αξίες που τις χρειάζεται η κοινωνία. Μεγάλο κενό η απουσία αριστερών παρατάξεων, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων και αυτό οφείλει ο κόσμος της Αριστεράς να το δει σοβαρά, χωρίς δογματισμούς και αγκυλώσεις, που το μόνο που ευνοούν στην πραγματικότητα είναι η καθεστωτική ΝΔ, η οποία χωρίς μεθοδική και ουσιαστική αντιπολίτευση αλωνίζει.

Από την άλλη, η εικόνα των εκλεγμένων, προβληματίζει γιατί  περιέχει πρόσωπα με συμπεριφορά τραμπούκου μιας και φανερά φέρονται  και εκφράζονται χυδαία, ομοφοβικά, ρατσιστικά με ενέργειες που αγγίζουν τα όρια του ποινικά κολάσιμου. Μια εικόνα που με το ζόρι θέλει να μας επιβάλει τον άνδρα-ισχυρό-μάγκα που δεν υπολογίζει τίποτα και επειδή έτσι γουστάρει, δέρνει, καταβρέχει, βωμολοχεί και χυδαιολογεί. Αυτές τις συμπεριφορές όμως φαίνεται ότι τις επιβραβεύουν οι πολίτες χαρίζοντας τους απλόχερα την τύχη του τόπου τους και αυτό πραγματικά με ενοχλεί και με προβληματίζει περισσότερο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν ψηφίζει με πολιτικό κριτήριο και αυτό στις συζητήσεις γίνεται αποδεκτό και σχεδόν κανονικό. Κατά την άποψη μου, αυτό το δεδομένο έχει να κάνει με την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώσαμε ως πολίτες αρχικά και την υγειονομική κρίση αργότερα. Αυτά δημιούργησαν στους πολίτες επαγγελματική επισφάλεια, οικονομική ανασφάλεια, έκπτωση σε αρχές, αξίες και θεσμούς, ενώ η ακρίβεια τσακίζει με αποτέλεσμα ο μέσος πολίτης να  στερείται τα αναγκαία. Είναι γεγονός, ότι ως κοινωνία πισωγυρίζουμε, έρχονται στο προσκήνιο συμπεριφορές χυδαίες, ρατσιστικές, υποτίμησης της γυναίκας και της όποιας διαφορετικότητας. Το φρένο που έβαλαν οι πολίτες στην αλαζονική –αυταρχική κυβέρνηση ήταν απολύτως αναγκαίο, ενώ απαιτείται να μην επιτρέπουμε σε κανέναν με καταδικαστέες συμπεριφορές να έχει θέση στο δημόσιο βίο και η στάση ζωής μας να είναι δίκαιη, ηθική, ισότιμη προς όλους τους ανθρώπους.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ