9.4.2014 0:05

Επαναφορά των χωριών στη ζωή

Ακούγοντας σχετικές απαντήσεις τρίτων στην ερώτηση, «πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε τα πιο απομακρυσμένα οικιστικά σύνολα του τόπου μας»; …ή πιο απλά «τι θα κάνατε για τα χωριά μας»; …σκεπτόμενος, συμπέρανα ότι θα ήταν σκόπιμο όταν μιλάμε για ενίσχυση, αναβάθμιση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νησιού μας, να μη μέναμε μόνο στα αυτονόητα, όπως προσθήκες φωτιστικών σωμάτων στους δρόμους προς αυτές, ή την τακτική καθαριότητα τους, καθότι θεωρώ ότι για την εκπλήρωση αυτών των ουσιωδών αναγκών υπάρχουν ήδη άνθρωποι που μεριμνούν ώστε να τις αντιμετωπίσουν.

Θα «κοιμόμουν πιο ήσυχος τα βράδια», αν ήξερα ότι η προτεραιότητα όλων όσον θα συμμετέχουμε εφεξής ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα ήταν να «επαναφέρουμε στη ζωή» αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές μέσα από μεθοδευμένες και καλά στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες θα καθιστούσαν τους κατοίκους αυτών «ενεργούς» μέσα στις ίδιες. Αναγνωρίζουμε πλέον στις μέρες μας, ότι οι ανάγκες των κατοίκων αυτών, των όσων διαμένουν εκεί, δεν παύουν να είναι οι ίδιες με αυτές των κατοίκων της πόλεως.

Η δημιουργία λοιπόν κατάλληλων υποδομών θεωρείται αναγκαία, ώστε …τι κι αν κάποια στιγμή τους «έκοβες τον ομφάλιο λώρο» με την πρωτεύουσα Χίο, εκείνες θα έστεκαν δυνατές και όχι γεωγραφικά αδικημένες.

Οι περισσότερο επιστημονικά καταρτισμένοι, σίγουρα είναι οικείοι με τον όρο «πρότυπο αστικό χωριό», αυτόν που δειγματίζει πώς αναβαθμίζεις ένα χωριό σεβόμενος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ενισχύοντας την μικροοικονομία του και προτρέποντας τους λιγοστούς κατοίκους του να πληθύνουν, χωρίς να αλλοιώσεις στο παραμικρό την ταυτότητά του, την πολιτιστική και αρχιτεκτονική του κληρονομιά.

Όλοι οι υπόλοιποι μιλούν για φωτισμούς και καθαριότητες δρόμων, πράγμα που σίγουρα θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε ο καθένας ξεχωριστά όταν καινοτόμες ιδέες όπως η παραπάνω, μας δώσουν το κίνητρο να φωτίσουμε τις ζωές μας και να αγαπήσουμε τη Χίο μας περισσότερο. Μεγάλες ιδέες υπάρχουν πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, διαθέσιμες να τις χρησιμοποιήσουμε για το καλό όλων μας όμως, όταν …«όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε» να τις υποστηρίξουμε.

Υπό το φώς αυτών των γνώσεων λοιπόν, όταν ο όρος «ανατροπή» για την εξέλιξη και το ευρύτερο καλό συνοδεύεται μόνο από «στείρες» ιδέες, ηχεί στα αυτιά μου περισσότερο ως «…να ‘χουμε κάτι να λέμε», παρά ως επιθυμία βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, που θα επέλθει μόνο μέσω υπεύθυνης σκέψης και επιστημονικού προβληματισμού.  

 

* Ο Κωνσταντίνδος Ανδρεάδης είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός-Πολεοδόμος και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χίου με τον συνδυασμό «Όλοι Μαζί Για Τη Χίο Μας»

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ