6.8.2020 15:05

Εις μνήμην του Τάσου Φούτσου

Αγαπητές φίλες και φίλοι μια παράξενη και δύσκολη χρονιά το 2020 με βαριές απώλειες σε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους συνεχίστηκε με τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μας προϊσταμένου Τάσου Φούτσου.
Έγραψαν τις τελευταίες μέρες εκλεκτοί συνάδελφοι για τον Τάσο εκφράζοντας τον σεβασμό, την αγάπη και την εκτίμηση τους στο πρόσωπό του.Επειδή ήμουν στενός του συνεργάτης αισθάνομαι την ανάγκη να φωτίσω μερικές στιγμές της ζωής του.
Στα χρόνια του Γυμνασίου ο Τάσος μας έκανε να αγαπήσουμε τα μαθηματικά μια και είχε την ικανότητα δύσκολες έννοιες να μας τις εξηγεί με απλό τρόπο. Αυτό το διαπίστωσα και αργότερα όταν δύσκολα προβλήματα της εκπαίδευσης τα έλυνε με μαγικούς τρόπους. Ήμασταν τυχεροί που σε είχαμε δάσκαλο Τάσο.
Από τότε διαπίστωσα και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο την ΑΕΚ και την Μικρασιατική (Μίκρα) στην οποία με επέλεξε να αγωνιστώ.
Αργότερα το 1979_80 όταν τοποθετήθηκα διευθυντής του Γυμνασίου Βολισσού πολλές φορές ζήτησα την γνώμη του και την βοήθειά του σε θέματα του σχολείου και μου την παρείχε απλόχερα. Αυτό το διαπίστωσα και αργότερα όταν ήμουν στην Δ.Δ.Ε.Χ. Στήριζε με όλες του τις δυνάμεις και με όλους τους τρόπους τους νέους εκπαιδευτικούς και πιό πολύ τους συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αργότερα όταν ο Τάσος ήταν Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας με επέλεξε για συνεργάτη του στα εκπαιδευτικά Θέματα. Τέσσερα χρόνια δίπλα του ήταν ένα σχολείο για μένα. Τι να πρωτοπώ. Εργατικός δούλευε χωρίς ωράριο από τις 5 το πρωί, απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα. Έτσι περνούσε σε μας το μήνυμα ότι τα οράματα για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζονται σκληρή δουλειά.
Λένε ότι η εξουσία φθείρει, ποτέ δεν είδα στον Τάσο καμμία έπαρση για την θέση που κατείχε. Προσιτός και δίκαιος με όλους τους συναδέλφους και επιεικής με όσους έκαναν παραπτώματα. Έδινε πάντα δεύτερη ευκαιρία μια που πίστευε ότι" ο άνθρωπος δεν κρίνεται μόνο από μια φορά ".
Η πόρτα του γραφείου του ήταν ανοιχτή και στους πιο απλούς και κατατρεγμένους ανθρώπους. Βοηθούσε έβρισκε λύσεις για όλα, δεν ήταν πλούσιος σε χρήματα αλλά είχε μια πλούσια καρδιά που την μοιραζόταν με όλους.
Ο τρόπος που έλυνε τα προβλήματα στη Δ.Δ.Ε.Χ ήταν μοναδικός. Όταν όλοι σηκώναμε τα χέρια ψηλά εκείνος μελετούσε το πρόβλημα και έδινε την καλύτερη λύση μια που η ζυγαριά έγερνε πάντα υπέρ των ανθρώπων.
Κάποτε είχαμε επισκεφθεί ένα Λύκειο και οι καθηγητές ήταν αναστατωμένοι με ένα θέμα που τους απασχολούσε. Φεύγοντας του το είπα και μου είπε. "Έχεις δίκιο το είδα στα μάτια τους".
Ήταν πολύ καλός ακροατής ακόμα και των πιο απλών ανθρώπων αλλά ήταν υπέροχο να τον ακούμε να μας μιλά για διάφορα θέματα π.Χ για την Ίμβρο, τα Ελληνοτουρκικά, την Πόλη, το ποδόσφαιρο, τα γεωργικά κ.λ.π.

Για όλα αυτά και πολλά ακόμα ήταν πολύ αγαπητός στον κλάδο και στην Χιακή κοινωνία. Μια απορία μόνο δεν πρόλαβες να μου λύσεις φίλε Τάσο. Λίγο πριν συνταξιοδοτηθείς σου πρότεινα να ασχοληθείς με την πολιτική μια που είχες όλα τα προσόντα, γνώσεις, εμπειρία, άριστο χειρισμό καταστάσεων και αγάπη του κόσμου. Δεν μου απάντησες, κούνησες μόνο το κεφάλι σου.Πίστευα πως θα ήσουν χρήσιμος.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τον Τάσο. Με λίγα λόγια ήταν ένα διαμάντι για την Χίο μας και το Χιωτικο χώμα θα είναι ανάλαφρο και φιλόξενο για τον Τάσο. Καλό ταξίδι, αιώνια σου η μνήμη Προϊστάμενε και θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη σου οικογένεια.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ