4.11.2019 12:09

Δήμος Χίου: Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση

Η φράση-απόφθεγμα είναι γνώριμη μιάς και ακούγεται και γράφεται συχνά. Ανήκει στον Κινέζο κομμουνιστή επαναστάτη Μάο Τσετούνγκ (1893-1976), ιδρυτή και ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από το 1949 έως το 1976.

Ως ρήση μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη, είναι φυσικό να αρέσει σε κάθε “ριζοσπάστη αριστερό”. Προφανώς την έχει ασπασθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, γι' αυτό και, το καλοκαίρι του 2016, επιστρέφοντας από το Πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κίνα, την χρησιμοποίησε για να σχολιάσει τις αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης κατά της απλής αναλογικής και της σχεδιαζόμενης, από το ΣΥΡΙΖΑ, συνταγματικής αναθεώρησης.

  Τη θυμήθηκα τούτες τις μέρες με αφορμή τα όσα, όχι ευχάριστα, συμβαίνουν στο Δήμο Χίου και πιθανά σε πολλούς άλλους Δήμους της Χώρας μας. Προφανώς, κάποιοι θα χαίρονται μ' αυτήν την “(θαυμάσια) κατάσταση” δηλαδή την αυτοδιοικητική “μεγάλη αναταραχή”. Ο θυμόσοφος Ελληνικός λαός αυτό το περιγράφει με μια άλλη γνωστή φράση:

-“Στην αναμπουμπούλα (αναταραχή), ο λύκος χαίρεται”.....

Και αν μεν την “αναμπουμπούλα” όλοι την αντικρύζουμε και την βιώνουμε δυσάρεστα, τον “λύκο” μόνο να τον μαντέψουμε μπορούμε. Μπορούμε δηλαδή να υποθέσουμε και να υποπτευθούμε ότι, αυτοί που, λόγω ιδεοληψίας και κομματικών σκοπιμοτήτων, καθιέρωσαν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, σήμερα ίσως χαίρονται για την “μεγάλη αναταραχή” που, το σύστημα αυτό, έχει προκαλέσει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   Μπορεί θεωρητικά η απλή αναλογική να χαρακτηρίζεται ως δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, όμως, εφαρμοζόμενη στην πράξη σε Χώρες όπου δεν προϋπάρχει κουλτούρα συνεργασιών (όπως η Ελλάδα), είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πρωτοφανή αδιέξοδα. Δεν είναι τυχαίο ούτε χωρίς εξήγηση ότι, ηγέτες του κύρους και του πολιτικού αναστήματος των αειμνήστων Κων/νου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και Κων/νου Μητσοτάκη, ποτέ δεν διανοήθηκαν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα των “συγκρουσιακών” συνθηκών το σύστημα της απλής αναλογικής. Είχαν την απόλυτη σιγουριά ότι, αυτή (η απλή αναλογική), θα οδηγούσε σε αδυναμία ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ Κομμάτων ή Παρατάξεων, σε δυσκολία επίτευξης σταθερών πλειοψηφιών και, συνακόλουθα, σε αδυναμία λήψης κρίσιμων αποφάσεων, άρα σε ακυβερνησία και πλήρη τελμάτωση.

  Δηλαδή αυτό ακριβώς που ζούμε σήμερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που σίγουρα θα βιώσει η Πατρίδα μας κατά τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής αφού έτσι επέλεξε και ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

   Τέτοιου είδους πειραματισμοί (και μάλιστα ιδεοληπτικού χαρακτήρα) θα μπορούσαν ίσως να αποτολμηθούν σε περίοδο πλήρως ομαλή και τελείως ακίνδυνη. ΄Ομως τώρα, ενώ η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπερασθεί ακόμη, ενώ το τρομακτικό προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση με άγνωστη κατάληξη και με ταυτόχρονη την μεγάλη όξυνση (την πολύ επικίνδυνη) των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι, τοπικά και Εθνικά, άκρως ανεύθυνη και πολλαπλώς ζημιογόνα, η εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. ΄Ομως, ήδη, το κακό έχει μισοσυντελεσθεί στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους περισσότερους Δήμους της οποίας, οι Δήμαρχοι που ο Λαός εξέλεξε, δεν μπορούν να διοικήσουν ούτε και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που παρουσίασαν στο εκλογικό Σώμα. Τούτο, διότι, λόγω της απλής αναλογικής, δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα Δημοτικά τους Συμβούλια, άρα, αν θέλουν να ασκήσουν διοίκηση, θα πρέπει να εφαρμόσουν όχι την πολιτική της Παράταξής τους, αλλά την ό,ποια πολιτική θα τους υπαγορεύουν (κατά περίπτωση) οι Παρατάξεις της μειοψηφίας αν βέβαια και αυτές θα μπορούν να “τα βρουν” και να χαράξουν κοινή πορεία σε κάθε κρίσιμο θέμα και πρόβλημα.

    Την όλη κατάσταση (που προκαλεί η έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών), περιπλέκουν  τόσο οι Κομματικοί-Παραταξιακοί ανταγωνισμοί, όσο και προσωπικές πικρίες, αντιθέσεις, αντιπαλότητες και βεβαίως οι (θεμιτές) φιλοδοξίες κάθε αιρετού. Όλα αυτά είναι, σε κάποιο βαθμό, κατανοητά και, εν μέρει, αναμενόμενα. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να οδηγήσουν περιοχές όπως η Χίος σε πλήρη τελμάτωση και περαιτέρω οπισθοδρόμηση.

  Προσωπικά, επειδή γνωρίζω αρκετά καλά τους περισσότερους των αιρετών μας, εκτιμώ ότι, στο τέλος και πάντως πολύ σύντομα, θα επικρατήσει η κοινή λογική έτσι όπως αυτήν καθορίζει και επιτάσσει το πραγματικό συμφέρον της Χίου και του Χιακού Λαού.

    Η λογική του μέσου, του απλού πολίτη λέει ότι, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, ο Δήμαρχος (ο κάθε Δήμαρχος και όχι εν προκειμένω ο κ. Κάρμαντζης), θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Παρατάξής του. ΄Αλλωστε γι αυτό θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και όχι για το αν και πώς εφάρμοσε επιλογές άλλων Παρατάξεων.

  Εκτιμώ ότι, επειδή όλοι (και αυτό το πιστεύω) θέλουν το καλό του νησιού μας, επειδή αυτό υποσχέθηκαν προεκλογικά ότι θα επιδιώξουν, θα βρουν τελικά και τον τρόπο να το αποδείξουν στην πράξη και μάλιστα σύντομα, με την συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους.

  Προφανώς γνωρίζουν πόσο απαιτητικός είναι ο Λαός της Χίου και σίγουρα αντιλαμβάνονται ότι τους παρακολουθεί και θα τους κρίνει ΟΛΟΥΣ αυστηρά αλλά και ακριβοδίκαια όταν έλθει η ώρα των εκλογών.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ