18.2.2013 19:21

Βοηθάτε γιατί χανόμαστε…

Η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία έχουν εκτός της ηθική και την οικονομική τους διάσταση. Όσο πιο μεγάλες σε μέγεθος είναι, άλλο τόσο τουλάχιστον είναι το έλλειμμα του κράτους πρόνοιας, προς την κοινωνία του, αποτελεί δε για όσο διάστημα αυτό συμβαίνει και μία ακόμα έμμεση φορολογία, του ήδη επιβαρυμένου φορολογικά μέσου, ας πούμε, πολίτη.
Να γιατί οι έννοιες : Κράτος (ποιο κράτος;), Εκκλησία (ποια εκκλησία;), Κοινωνία (ποια κοινωνία;) είναι έννοιες αλληλοεπιδρώμενες, εφαπτόμενες εξ ανάγκης και εξ αντικειμένου, συμπληρωματικές, αλλά ταυτόχρονα αυτόνομες, αλλά και ανεξάρτητες.
Να προσθέσω και την δικαιοσύνη με την ευρύτερη έννοια. Απονομή δικαιοσύνης, δίκαιος μισθός, δίκαιη κοινωνία, δίκαιες σχέσεις, δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, δίκαιοι νόμοι, δίκαιοι νομοθέτες, δίκαιη εκτελεστική εξουσία, δίκαιοι γονείς, δίκαια παιδιά, κ.λπ.
Όλοι από μία άποψη έχουν το δίκιο τους, όπως το βλέπει ή το βιώνει ο καθένας σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένες συνθήκες. Γι΄αυτό και χρειάζεται όλο το σύστημα ένα εκσυγχρονισμό και μία συνεχή επικαιροποίηση, μέσα σε έναν διαρκώς κινούμενο κόσμο και σε ένα γεωγραφικό-πολιτικό-στρατιωτικό διεθνή χώρο.
Όμως, ας φροντίσουμε, πρώτα μόνοι μας, στον περίγυρό μας, η συμπεριφορά μας να είναι πραγματική και όχι φαινομενικά δίκαιη. Εδώ παίζει ρόλο και ο Χριστιανισμός! Σε κλέβει και σε αδικεί το κράτος σου, οι πολιτικοί σου, η κυβέρνησή σου, η συντεταγμένη πολιτεία; Εσύ μην κάνεις το ίδιο! Όταν αλλάξουμε όλοι σαν μονάδες, θένε δε θένε, θα αλλάξουν κι αυτοί, γιατί τότε δεν θα μπορούν να λένε, δίκαια ή άδικα, ότι κυβερνούν ένα διεφθαρμένο λαό. Γιατί τότε πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα, ποιος έκανε το λαό διεφθαρμένο ή γιατί δεν τον έκανε ποικιλοτρόπως (νουθεσία, εκπαίδευση, ποινολόγιο) αδιάφθορο! Ως τότε, ας συνεχίσουμε, όσοι, όσο και όπως μπορούμε την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία μας, γιατί 1.300.000 περίπου άνεργοι, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και εξαιρετικά επαχθές έγκλημα, που θα χρειασθεί εξιχνίαση …. και λύση!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ