15.10.2014 11:41

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τις εργολαβίες

Θα μου επιτρέψετε να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για το πρωτοσέλιδο άρθρο σας της Τρίτης 14/10 με θέμα τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χίου, με σκοπό την αποκατάσταση των πραγμάτων και για καλύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού.
Η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει τα πρακτικά των διαγωνισμών που διεξάγονται με ευθύνη των αρμόδιων επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της είναι να ελέγχει και το τελικό αποτέλεσμα των διαγωνισμών, όσον αφορά το ποσοστό της έκπτωσης που προσφέρουν οι διαγωνιζόμενοι και ιδιαίτερα εκείνο του μειοδότη, που ανακηρύσσεται και ανάδοχος του έργου ή της προμήθειας κ.λ.π.
Έχει, λοιπόν, το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να κρίνει εάν το ποσοστό έκπτωσης είναι ικανοποιητικό και εάν θεωρήσει τεκμηριωμένα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί υψηλότερο ποσοστό, τότε έχει τη δυνατότητα να μην εγκρίνει το πρακτικό του διαγωνισμού και να ζητήσει την επανάληψη του.
Αυτό ακριβώς συνέβη στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 29/9/2014 για την έγκριση του Πρακτικού που αφορούσε την «Εσωτερική οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων».
Στη συγκεκριμένη δημοπρασία συμμετείχαν 3 εργολάβοι που έδωσαν έκπτωση 37 %, 7 % και 5 %. Ο πρώτος, όμως, εργολάβος με την έκπτωση του 37 %, εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβε στο φάκελο του ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί και έτσι το έργο κατακυρώθηκε στον δεύτερο μειοδότη με έκπτωση 7 %. Επομένως, υπήρχε σαφής ένδειξη ότι με την επανάληψη της δημοπρασίας μπορεί να επιτευχθεί καλύτερο ποσοστό του 7 % (εφόσον υπήρχε εργολάβος που έδωσε 37 %) και ως εκ τούτου ήταν προς το συμφέρον του Δήμου η επανάληψη του διαγωνισμού και αυτή ακριβώς την απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή.
Αντίθετα, στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 13/10/2014 συζητήθηκε η έγκριση του Πρακτικού που αφορά το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κ.Δ.Α.Π  Μ.Ε.Α  ΔΕ ΧΙΟΥ ΚΑΙ  Κ.Δ.Α.Π  ΔΕ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ».
Στη συγκεκριμένη δημοπρασία συμμετείχαν 3 εργολάβοι που πρόσφεραν έκπτωση 5 %, 4,74 % και 4 % αντίστοιχα και το έργο κατακυρώθηκε σε εκείνον που έδωσε προσφορά 5 %. Από τα ποσοστά έκπτωσης και των τριών διαγωνισθέντων δεν προκύπτει καμιά ένδειξη ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη προσφορά και ως εκ τούτου, η Οικονομική Επιτροπή δεν είχε κανένα διαθέσιμο στοιχείο για να κρίνει ότι η επανάληψη του διαγωνισμού θα μπορούσε να ωφελήσει το Δήμο.
Αντίθετα, ήταν βέβαιο ότι θα τον έβαζε σε περιπέτειες, καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι από εκείνα που έπρεπε να είχαν γίνει «χτες», δηλαδή περιλαμβάνει κτιριακές και άλλες παρεμβάσεις στα κτίρια των ΚΔΑΠ με σκοπό την εναρμόνιση τους με την ισχύουσα νομοθεσία και η καθυστέρηση υλοποίησης του θέτει σε κίνδυνο τόσο την άδεια λειτουργίας τους, όσο και τη χρηματοδότηση των δομών από την ΕΕΤΑΑ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα περί εργολάβων «υπό διωγμό» ή διαφορετικών συμπεριφορών προς εργολάβους που έχουν συγγενικά πρόσωπα στη Δημοτική Αρχή δεν ευσταθούν. Η Οικονομική Επιτροπή θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα θέματα με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται, με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του Δήμου.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα αντιμετωπίζουμε σε κάθε περίπτωση καταστάσεις εντυπωσιασμού, που η Αντιπολίτευση θα προσπαθεί να δημιουργεί, χρησιμοποιώντας την απλούστευση και τον λαϊκισμό σαν τα βασικά εργαλεία της.
Δυστυχώς, όμως, και η εφημερίδα σας έπεσε στην παγίδα του λαϊκισμού, αναζητώντας διαπλεκόμενα και άλλα συμφέροντα εκεί που δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ