7.12.2012 12:18

Ανάγκη Δημιουργίας Γραφείου Εθελοντισμού στο Δήμο Χίου

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην εκδήλωση μας και να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα του Νομικού Προσώπου. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που νοιώθω, ως αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας, καθώς διαπιστώνω την προθυμία φορέων και πολιτών να πλαισιώσουν και να ενισχύσουν αυτήν τη νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε, της συσπείρωσης όλων των εθελοντικών ομάδων του νησιού μας και της προσπάθειας συντονισμού των δράσεων στο μέλλον κάτω από την ομπρέλα του Δήμου Χίου.
Η απόφαση να προχωρήσουμε στις κινήσεις αυτές δεν προέκυψε ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, αλλά βασίζεται στην πεποίθησή μας ότι ο εθελοντισμός είναι ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας, βασικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού κι ένα μέσο για βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι η πράξη μέσα από την οποία τα άτομα συμβάλλουν στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα, προσφέροντας ανιδιοτελώς.
Η ιδέα του εθελοντισμού, είναι εξέχουσα και οικεία στην Ελληνική κουλτούρα. Συνδέεται τόσο με τις αριστοτελικές απόψεις για τη φύση του ανθρώπου και τον χαρακτήρα και σκοπό της κοινωνίας, όσο και με την ορθόδοξη διδαχή και παράδοση της φιλανθρωπίας και της αγάπης για τον πλησίον. Ακόμα περισσότερο όμως, ο εθελοντισμός είναι συνυφασμένος με την ιδέα της αλληλεγγύης, καθιστώντας παρήγορο κι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι συνεχίζει να μας εμπνέει, ειδικά στη σύγχρονη εποχή στην οποία κυριαρχεί ο ατομικισμός. Όταν μάλιστα δεν περιορίζεται στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά συνιστά περισσότερο στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες και μορφή ενεργής κοινωνικής συμμετοχής κι έκφρασης, είναι λογικό να θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες παρακαταθήκες της ανθρωπότητας και να μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.
Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην απόφαση να αναλάβουμε πρωτοβουλία για την οργάνωση της εθελοντικής δράσης στη Χίο, αναγνωρίζοντας ως ηθικό καθήκον της και υποχρέωση την παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε όσους συνανθρώπους μας τις έχουν ανάγκη. Με δεδομένο μάλιστα, ότι ο εθελοντισμός σήμερα δεν έχει πλαίσια και όρια, αλλά μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις ανάλογα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και το επίπεδο του πολιτισμού, πιστεύουμε πως αξίζει να προσπαθήσουμε να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας ως την οργάνωση ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος και από την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέχρι την εκπαίδευση κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων.
Οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας  απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα άτομα με ασθένειες και οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, οι μοναχικοί άνθρωποι, οι οικονομικοί μετανάστες, οι φυλακισμένοι, οι εξαρτημένοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι. Στόχος μας να τους προσφέρουμε φροντίδα και προστασία, ημερήσια ή μακροχρόνια, κατ’οίκον ή ιδρυματική (στα Κ.Α.Π.Η.). Επίσης, να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους σε κάθε πτυχή της, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής, με το κοινωνικό παντοπωλείο και την συμμετοχή στα Γεύματα Αγάπης που σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χίου οργανώσαμε. Κυρίως όμως επιδιώκουμε να τους δώσουμε απλόχερα αγάπη και συμπαράσταση, ώστε να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι σε μια αδιάφορη κοινωνία, αποκλεισμένοι από ανθρώπους και μακριά από αγαθά. Με την ευκαιρία, θέλουμε εδώ δημόσια να απευθύνουμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πλήθος των εθελοντών των Γευμάτων Αγάπης, που καθημερινά εργάζονται ανιδιοτελώς για τη σίτιση εκατοντάδων συμπολιτών μας.
Στον τομέα της υγείας και της πρόληψης, επίσης φιλοδοξούμε να οργανώσουμε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, από τον προγραμματισμό αιμοδοσιών μέχρι την κατάρτιση εθελοντών σε θέματα α΄ βοηθειών, κάτι που ο δήμος μας έχει οργανώσει και στο παρελθόν, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους», εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για την Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών, στο οποίο εκπαιδεύτηκαν 50 εθελοντές.  Επιπρόσθετα, επιθυμούμε να συμβάλουμε στην παροχή διαγνωστικών / κλινικών υπηρεσιών, συμβουλευτικής καθοδήγησης και ψυχοκοινωνικής στήριξης από επαγγελματίες της υγείας, καθώς γνωρίζουμε πως η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής.
Ειδικά όταν πρόκειται για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι οι προσπάθειές μας πρέπει να εντείνονται, στοχεύοντας μάλιστα σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις: τη φροντίδα σε αυτά τα ίδια τα άτομα, την υποστήριξη στους οικείους τους και την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική επανένταξη και να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις. Βασική επιδίωξή μας είναι οι όποιες εθελοντικές πρωτοβουλίες να συνδυαστούν με τις δραστηριότητες του Δήμου.
Το ίδιο σκεπτικό θα διέπει τις ενέργειές μας και στους τομείς του τουρισμού και της πολιτικής προστασίας και περιβάλλοντος. Ο πρώτος συνιστά την ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας, με συνέπεια να αντιμετωπίζεται κατά προτεραιότητα. Ο δεύτερος έχει πια παγιωθεί ως κατεξοχήν αντικείμενο εθελοντικής δράσης των ομάδων που δραστηριοποιούνται στα Χίο, τόσο σε θέματα πολιτικής προστασίας όσο και περιβαλλοντικής. Άλλωστε, η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε οικολογικά ζητήματα βρίσκεται σε καλό δρόμο και μολονότι απέχουμε ακόμα από το επίπεδο ορισμένων χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται πια αυτονόητη η ανάληψη πρωτοβουλιών για ενημέρωση κι εκπαίδευση σε θέματα πολιτικής προστασίας, αλλά και για τον καθαρισμό παραλιών και κοινοχρήστων χώρων, για τη συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες ανάλογες δράσεις.
Νομίζω ότι από τα παραπάνω γίνεται φανερή η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να θέσει σε νέες βάσεις το ζήτημα του εθελοντισμού, δίνοντας ώθηση και μια νέα δυναμική στην ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ωφέλεια. Στα πλαίσια της προσπάθειας επιχειρείται η θεσμοθέτηση του εθελοντισμού στο Δήμο μας, με τη σύσταση Γραφείου.
Πεποίθηση και σύνθημά μας είναι «Εθελοντισμός Στάση Ζωής», συνεπώς περιμένουμε τη συμμετοχή και συμπαράσταση όλων, ατόμων, ομάδων και φορέων. Αντιλαμβανόμαστε ότι το εγχείρημα που αναλαμβάνουμε εμπεριέχει δυσκολίες, όμως ο σκοπός είναι σπουδαίος και η αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να ξέρετε πως είναι δεδομένη. Η ενασχόλησή μας με τις εθελοντικές δράσεις θα είναι καθημερινή, όχι μόνο σε επίπεδο σχεδιασμού και οργάνωσης, αλλά και προσωπικής συμμετοχής.  Ο Δήμαρχός μας να δηλώνει ότι θα είναι κι αυτός ένας από εμάς. Με τη σειρά μου βεβαιώνω πως συμμετέχω κι εγώ και μάλιστα στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας και σας καλώ όλους, μέλη εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένους πολίτες, να αγκαλιάσετε τις πρωτοβουλίες του Δήμου και να δείξετε έμπρακτα την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στους συνανθρώπους. Σας ευχαριστώ!
 
 
(Από την ομιλία του προέδρου Μικέ Γιαννάρα στην εκδήλωση Εθελοντισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού, από το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού,  Αθλητισμού και Παιδείας)
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ