14.6.2020 8:50

Αναγκαία η συνεργασία στον Δήμο Χίου

Πρόσφατα δημοσιεύματα παρουσιάζουν ως πιθανή την μελλοντική συνεργασία των Παρατάξεων του νυν Δημάρχου Τάκη Κάρμαντζη και του πρώην, Μανώλη Βουρνού. Προφανώς, επειδή “χωρίς φωτιά, καπνός δεν βγαίνει”, πιθανολογώ ότι “κάτι ψήνεται”. Δηλαδή μιά-έστω καθυστερημένη- μετεκλογική συνεργασία έτσι όπως ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής είχε ως κύριο στόχο του και όπως την έχει ανάγκη τουλάχιστο το νησί μας τούτη την, πολλαπλά δύσκολη, εποχή.

Τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά την οικονομική (και πολιτική) κρίση της δεκαετίας 2010-2019 καθώς και αυτά των προηγούμενων δέκα μηνών, (έξαρση προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ΜΑΤ στα νησιά μας, πανδημία κορωνοϊού), έχουν επιβαρύνει αισθητά και προς το χειρότερο τα τοπικά μας πράγματα, την κοινωνική ηρεμία και συνοχή καθώς και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Χίου (και γενικώτερα του Αιγαίου). Προσθετικά και άκρως αρνητικά, μας επηρεάζει η διαρκώς ογκούμενη όξυνση των σχέσεων της Πατρίδας μας με τη γείτονα Χώρα, όχι βεβαίως εξ αιτίας μας. Όμως αυτό, ελάχιστη σημασία έχει. Μπροστά λοιπόν στα διαφαινόμενα νέα σοβαρά προβλήματα, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ των Δημοτικών Παρατάξεων (έστω κάποιων εξ αυτών), αποτελεί αναγκαιότητα και ίσως ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ, παρά τις ό,ποιες, επί μέρους, διαφωνίες και τις, κατά καιρούς, “αψιμαχίες” όπως την πρόσφατη (Τετάρτη 10 Ιουνίου).

Η συνεργασία, η οποία θα βασισθεί σε καθαρές θέσεις και προθέσεις και θα λάβει τη μορφή φανερής ΓΡΑΠΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ επί τη βάσει αρχών, προβλεπόμενων διαδικασιών και εφικτών στόχων, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα το νησί μας.

Προϋποθέτει (μια τέτοια συμφωνία), παραμερισμό εγωϊσμών, θεμιτών φιλοδοξιών, παράκαμψη παραταξιακών και κομματικών περιχαρακώσεων, υπέρβαση ιδεολογικών αντιλήψεων και βεβαίως αρκετή διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας χωρίς υστερόβουλες σκέψεις και τα γνωστά “ναι μεν αλλά”.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο συνεργασίας (ιδανικό μεν αλλά διόλου εύκολο), στελέχη (αιρετά ή μη) των Παρατάξεων που θα τολμήσουν να συνεργασθούν, θα μπορούσαν εφόσον τα ίδια το επιθυμούν αλλά κι οι Παρατάξεις τους συμφωνούν, να αξιοποιηθούν βάσει των ειδικών γνώσεων που διαθέτουν ή της πείρας τους.

Εξυπακούεται ότι, οι Δημοτικές Παρατάξεις που τυχόν θα συνεργασθούν, θα διατηρήσουν πλήρη αυτονομία (όπως π.χ. τα συνεργαζόμενα σε Κυβέρνηση Κόμματα) καθώς και τους αρχηγούς τους. Ακόμη και αν αυτό απαιτήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί τάχιστα ίσως μαζί με ήδη κυοφορούμενες νέες νομοθετικές  προβλέψεις για πιθανή αύξηση του αριθμού των Αντιδημάρχων ανά Δήμο καθώς και των ειδικών συνεργατών (τούτο ακούστηκε χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί).

Αν επικεντρωθούμε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με τις επτά (7) Δημοτικές Παρατάξεις, πέρα μιάς πλειάδας άξιων και ικανών Δημοτικών συμβούλων (ΟΛΩΝ των Παρατάξεων), μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι αυτό διαθέτει μιά, σχετικά σπάνια ιδιατερότητα η οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί τούτη την κρίσιμη περίοδο:

-Έχει, ως Δήμαρχο,ένα έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος πρώτης γραμμής, επίσης ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έναν επιτυχημένο πρώην Βουλευτή Χίου τον Κώστα Τριαντάφυλλο και τέσσερις (4) πρώην Δημάρχους ως δημοτικούς συμβούλους, ήτοι τους Μάρκο Μεννή, Γιώργο Κλιαμενάκη, Τάσο Ποδιά και Μανώλη Βουρνού ο οποίος είναι και επικεφαλής της, τρίτης σε δύναμη, Δημοτικής Παράταξης.

Στο σημείο αυτό, κρίνω σκόπιμο να θυμίσω ότι, με προσωπική επιλογή του κ. Δημάρχου και βεβαίως με έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Παράταξής τους, στα πλαίσια μιά πρώτης, άτυπης συνεργασίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης Τριαντάφυλλου, Μάρκος Μεννής και Βασίλης Μυριαγκός, έχουν αναλάβει αντίστοιχα την Προεδρία της Προμηθευτικής ο πρώτος και της ΔΕΥΑΧ ο δεύτερος.

Κατ' ανάλογο τρόπο, (αν δεν κάνω λάθος), και άλλα στελέχη των Παρατάξεων της μειοψηφίας, μετέχουν στις Διοικήσεις Δημοτικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο.

Αυτό ακριβώς το πρώτο δειλό “ΠΕΙΡΑΜΑ” (που οι νουνεχείς Χιώτες είδαν με “καλό μάτι”), νομίζω ότι ήρθε η ώρα να διευρυνθεί και να παγιωθεί.

Σε λίγους μήνες (αρχές Σεπτέμβρη) θα κλείσει ο πρώτος χρόνος της τρέχουσας (πολύ δύσκολης και κρίσιμης) Δημοτικής περιόδου. Εντός αυτής, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που ίσως κληθούμε ως Χώρα να αντιμετωπίσουμε (Εθνικά, οικονομικά, υγειονομικά), τα Ευρωπαϊκά Ταμεία θα ενισχύσουν και την Πατρίδα μας με πακτωλό οικονομικών πόρων.

Αυτά τα λεφτά “πρέπει να πιάσουν τόπο. Προς τούτο, πέραν της ιεράρχησης των αναγκών του νησιού μας και της έγκαιρης προετοιμασίας των σχετικών μελετών, θα απαιτηθεί ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (άρα συνεργασία αιρετών) και κινητοποίηση κάθε συμπατριώτη (εντός ή εκτός Ελλάδας) που θα επιθυμούσε να στηρίξει επενδυτικά την ιδιαίτερη Πατρίδα μας.

 Η στήριξη στη Χίο και τα λοιπά νησιά του δοκιμαζόμενου, επί πολλά έτη, Ανατολικού Αιγαίου, αποτελεί ΕΘΝΙΚΟ στόχο ο οποίος πρέπει να υπηρετηθεί από όλους χωρίς δισταγμούς και χρονοτριβές. Ο λόγος λοιπόν στους αιρετούς του Δήμου μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ