29.10.2014 10:23

Αλληλεγγύη - Φιλανθρωπία

Στις συνθήκες της  κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουμε και φυσικά στο καθεστώς του Μνημονίου  εμφανίζονται  πρωτοβουλίες και δομές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση και στη θεραπεία των συνεπειών της κρίσης, που έχουν οδηγήσει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας στην εξαθλίωση και στο περιθώριο.

 

 Η Φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη είναι δύο  αντίθετες και ασυμβίβαστες καταστάσεις.

Με τον  όρο  Αλληλεγγύη, εννοούμε την ένωση των μελών της κοινωνίας, μέσα από την προσέγγιση των αναγκών τους και των ενδιαφερόντων τους.

Σε αντίθεση με την φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη δεν είναι πράξη αλτρουισμού, καθορίζεται από το πολιτικό στοιχείο, καθώς η ενίσχυση και η υποστήριξη όσων υποφέρουν γίνεται από ομάδες ανθρώπων που και οι ίδιες βιώνουν τις συνέπειες της ίδιας αδυσώπητης πολιτικής, η οποία ευτελίζει και εξουθενώνει τον άνθρωπο.

 

Η φιλανθρωπία είναι μια κάθετη στη διαστρωμάτωση της κοινωνίας συμπεριφορά χορηγίας, που ξεκινά από τα ισχυρά κοινωνικοοικονομικά στρώματα της κοινωνίας, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να φοροδιαφεύγουν, ή ίσως και να λυμαίνονται τα απομεινάρια του κρατικού μηχανισμού, ή ακόμη και να επιχορηγούνται οικονομικά από διεθνή ταμεία αρωγής.  Καλλιεργεί  τη μοιρολατρία και την παθητικότητα, υποκαθιστώντας την λαϊκή αυτενέργεια και τη συλλογική αγωνιστικότητα από την  κερδοσκοπική απληστία των «φιλάνθρωπων» και της εξουσίας τους.

 

Η αλληλεγγύη είναι η συμπόρευση πολιτών που ανταλλάσουν δυνατότητες,  που επιστρατεύουν τον εθελοντισμό, που οργανώνουν την αξιοποίηση προσφορών, που οργανώνουν σε συλλογική βάση πράξεις αλληλοβοήθειας και οριζόντιας αλληλο-υποστήριξης, οι οποίοι από κοινού αντιστρατεύονται τις πολιτικές εξόντωσης της κοινωνίας.  Δηλαδή συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτικής Συνείδησης και της Αγωνιστικότητας, καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και την Συλλογική προσπάθεια.

 

«Δεν πιστεύω στη φιλανθρωπία, πιστεύω στην αλληλεγγύη. Η φιλανθρωπία είναι κατακόρυφη, άρα είναι ντροπιαστική. Πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω. Η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο και μαθαίνεις από αυτόν. Έχω πολλά να μάθω από άλλους ανθρώπους». 
                                                                                 Εδουάρδο Γκαλεάνο
  

                                                              

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ