5.4.2022 11:13

Αγώνες στα λόγια, γραμμή συμβιβασμού στην πράξη…

H «Aγωνιστική Eνότητα Εργατικού Κέντρου Χίου» καλεί τους εργαζόμενους της Χίου σε μαζική συμμετοχή στην απεργία την Τετάρτη 6 Απρίλη. Οι δυνάμεις της κάνουν ο,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να προετοιμαστεί η απεργία και να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα αγώνα ενάντια στην πολιτική που έχει αφήνει έρμαιο στην ακρίβεια το λαό, τη στιγμή που λεφτά υπάρχουν για «Rafale» και παχυλές επιδοτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων και ταυτόχρονα εμπλέκει τη χώρα μας στον άδικο πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία με πολλούς κινδύνους για το λαό μας.

Μπροστά στη μάχη της απεργίας ερωτηματικά προκαλεί η στάση της πλειοψηφίας του ΕΚ Χίου. Ενώ έστειλε αντιπρόσωπο στην πρόσφατη σύσκεψη του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ με Σωματεία και φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προετοιμασία της, συμφώνησε με το αγωνιστικό πλαίσιο για την έκρηξη της ακρίβειας που μπορεί να ανακουφίσουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους, τα αιτήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και της συμμετοχή της Ελλάδας, στην πράξη προωθεί τη λογική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Η ηγεσία όμως της ΓΣΕΕ, βάζει πλάτη στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας που φτωχοποιούν τους εργαζόμενους, κινείται εντός των ορίων της δημοσιονομικής κατάστασης, όπως και η κυβέρνηση. Καλεί σε νέες θυσίες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, δεν αναφέρει καν το ζήτημα του πολέμου σε αυτήν την απεργία. Συστρατεύεται με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καλεί τους εργαζόμενους να διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και ληστή που θα εκμεταλλευτεί τη λεία από το αίμα που χύνεται στην Ουκρανία. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για κάθε κυβέρνηση στην εξασφάλιση της συναίνεσης και του συμβιβασμού.

Η πλειοψηφία του ΕΚ Χίου, μπορεί να κάνει δηλώσεις ότι «βάζει νερό στο κρασί της» για να συναντηθεί με τις δυνάμεις του Δημοσίου, να στηρίζει στα λόγια ένα αγωνιστικό πλαίσιο για να μην ξεκόψει από Σωματεία και εργαζόμενους που κινητοποιούνται αλλά στην πράξη αφήνει το κρασί της ανέρωτο στη γραμμή του συμβιβασμού αφού δεν τολμά δημόσια να καλέσει τους εργαζόμενους με βάση αυτό το πλαίσιο σε αγώνα και δράση. Πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί από εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αρκείται σε μια συρραφή συνθημάτων από τη ΓΣΕΕ, που θυμίζουν ευχολόγιο. Εξακολουθεί στην πράξη να αρνείται τις προτάσεις της «Αγωνιστικής Ενότητας ΕΚΧ» για πρόγραμμα δράσης και ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς, πρόγραμμα το οποίο στο μέτρο των δυνατοτήτων μας υλοποιούμε μόνοι.

Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν για τη ζωή τους μέσα από τα Σωματεία που συγκρούονται καθαρά με αυτή την πολιτική που σε καιρούς ειρήνης τους ληστεύει και σε καιρούς πολέμου του ζητά νέες θυσίες. Καθένας σε αυτούς τους καιρούς πρέπει να αποφασίσει, αφήνοντας πίσω τις αυταπάτες: ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ