2.4.2012 9:40

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

 
Ο αυτισμός είναι μια αρκετά περίπλοκη διαταραχή ,η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο βιώνει τον κόσμο που το περιβάλλει και αλληλεπιδρά με αυτόν, ενώ δεν επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου.
Κάποιοι άνθρωποι με αυτισμό ζουν κανονικά και τα καταφέρνουν αρκετά καλά, ενώ συχνά δεν συνειδητοποιούν καν ότι κάποια από τα πράγματα που βιώνουν ή κάνουν οφείλονται στον αυτισμό. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου άνθρωποι με αυτισμό χρειάζονται συνεχή φροντίδα και επίβλεψη.
Ο αυτισμός είναι μοναδικός, δεν ξεπερνιέται ούτε θεραπεύεται, υπάρχουν τεχνικές και θεραπείες που βοηθούν τα άτομα με αυτισμό να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους. Ένα παιδί που γεννιέται αυτιστικό θα είναι σε όλη την ζωή του άτομο με αυτισμό. Οι θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί με αυτισμό είναι η ταχύτερη διάγνωση, οι θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες ..κτλ…) για να μπορέσει να ενταχθεί ευκολότερα στην κοινωνία και ΟΧΙ να κλείνεται σε 4 τοίχους λόγω της ντροπής που νοιώθουν οι γονείς τους και τα καταδικάζουν για μια ζωή. Θυμηθείτε μόνο πως αντιμετωπίζονταν ως τη δεκαετία του ΄80 τα παιδιά με σύνδρομο down.
Η ζωή στην οικογένεια με παιδί ή ενήλικο με αυτισμό είναι πολύ δύσκολη και επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωης.Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να γίνουν ανεξάρτητα σε πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς τα θεωρούμε δεδομένα: διατροφή, προσωπική υγιεινή και φροντίδα, ύπνος, κινητική λειτουργία, ξεσπάσματα θυμού (κρίσεις), επικοινωνία, σχολείο και κοινωνικές περιστάσεις.
Κύρια χαρακτηριστικά του αυτισμού είναι : 1) Τα προβλήματα στον λόγο, στην επικοινωνία και στην φαντασία. 2) Η έντονη συγκέντρωση και η επαναλαμβανομένη ενέργεια σε συγκεκριμένα αντικείμενα και ασχολίες. 3) Οι εξαιρετικές οπτικές ικανότητες και η έντονη αντιπάθεια προς κάθε αλλαγή στον καθημερινό τρόπο ζωής τους.
Τέλος θα ήθελα πολύ η κοινωνία τις Χίου να ωριμάσει ,να μην βάζει εύκολα ταμπέλες, να μην σχολιάζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να θυμόμαστε ότι «ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ Σ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ