8.3.2016 16:59

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση

Η εικόνα δεν μπορεί να μεταφερθεί στο ασπρόμαυρο φύλλο. Οι λαλάδες γεμίζουν αυτή την περίοδο τα χωράφια των Καμποχώρων και της Ιωνίας βάφοντας το έδαφος κατακόκκινο, σαν απλωμένο χαλί. Δεκάδες φωτογραφίες περνάνε καθημερινά μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και όχι άδικα, αποτυπώνοντας την φυσική κληρονομιά του τόπου κάθε τέτοια εποχή, την οποία ωστόσο ελάχιστα έχουμε προωθήσει ως «μοναδικότητα».

Αναζητώντας πρόχειρες πληροφορίες αναφορικά με την τουλίπα, έψαξα στο Wikipedia.org να διαπιστώσω αν όντως υπάρχει κάποια τοπική ιδιαιτερότητα και έπεσα πάνω σε αυτό.

«...Τουλίπες της Χίου: Στη Χίο φύονται τέσσερα είδη τουλίπας, τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στην Χίο. Οι ντόπιοι τις ονομάζουν Λαλάδες[2]. Τα είδη της τουλίπας στην Χίο είναι η Tulipa praecox , η Toulipa agenesis , η Tulipaclusiana και η Tulipaundulatifolia. Τις συναντάμε κυρίως στο κεντρικό και ίσως και στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού . Το πότε αρχίζουν να ανθίζουν εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο καιρός . Τα άνθη της τουλίπας δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες».

Διαβάσατε πως τελειώνει η μικρή αυτή αναφορά; ....7 με 10 μέρες διατηρούνται ζωντανές και μετά... πάμε για άλλα.

Δεν ξέρω που οφείλεται αυτή η μανία να ξεπατώνουμε τα χωράφια με τις λαλάδες, προφανώς εκεί που οφείλεται και κάθε άλλη διάθεσή μας να ξεπατώνουμε τη φύση με κάθε τρόπο, ωστόσο ναι, είναι προφανές ότι μπορεί να μπει κάποιο μέτρο και κάποιο φρένο σε αυτή τη «μόδα» έτσι ώστε το τοπίο να παραμείνει ως πίνακας ζωγραφικής και όχι ως καραφλό τοπίο όπως έχει γίνει, με μια τουλίπα εδώ και μια παραπέρα.

Σίγουρα υπάρχουν τρόποι για να γίνει μια συζήτηση, να αναπτυχθεί προβληματισμός για το πως προστατεύουμε μια τέτοια κατάσταση.

Και στο κάτω της γραφής, η φύση τοποθετεί το κάθε στοιχείο της, όπου το τοποθετεί για να το θαυμάζεις... Όχι να το παίρνεις στο βάζο στο σπίτι σου, να το ξεπατώνεις, να το δωρίζεις... Όχι την λαλάδα.... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ