29.7.2015 22:09

Πρεσβευτές και σύμμαχοι της Ελλάδας, οι Χιώτες ομογενείς [ΒΙΝΤΕΟ]

Η ΧΙΟΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ 7Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΧΙΩΝ

Συναισθήματα αλληλεγγύης προς την πατρώα γη, αλλά και νοσταλγίας για όσους έφυγαν στα ξένα αποζητώντας έναν πιο αξιοπρεπή τρόπο ζωής γέμισε το απόγευμα της Τετάρτης η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Ομηρείου στο πλαίσιο του 7ου διεθνούς συνεδρίου αποδήμων Χίων και του 61ου ετήσιου συνεδρίου των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά.

Ομογενείς από όλα τα μέρη της γης, κυρίως από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά έδωσαν το «παρών» σε μία εκδήλωση που θύμισε στους παλαιότερους και γνώρισε στους νεότερους τις ρίζες τους, το νησί από το οποίο οι προηγούμενες γενιές ξεκίνησαν για να διαπρέψουν στο εξωτερικό.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού ενώ το «καλώς ορίσατε» ήρθε από το στόμα του Μητροπολίτη Μάρκου που παρομοίασε τους ομογενείς με τον ιστορικό πλάτανο της πλατείας Βουνακίου.

«Αναρωτιέμαι πως αυτός ο πλάτανος, μπορεί κι αναπτύσσεται και βαστάζει τα κλαδιά του ανά τους αιώνες. Η απάντηση είναι απλή. Η δύναμή του είναι οι ρίζες του. Έτσι κι εσείς όσο βαθύτερα απλώσετε τις ρίζες σας στη γη των προγόνων σας, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να αναπτύσσεστε», σημείωσε ο Μητροπολίτης Μάρκος.

Στην έναρξη του συνεδρίου ήταν διάχυτος ο προβληματισμός της συνέχειας των παραδόσεων αλλά και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη νεότερη γενιά των ομογενών αφού όπως είπαν οι διοργανωτές η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι δεύτερες ή οι τρίτες γενιές ομογενών αφομοιώνονται πλήρως από το κράτος όπου βρίσκονται.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, με τους ομογενείς να δεσμεύονται δημόσια ότι στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει η Χίος και η Ελλάδα δεν θα είναι μόνες τους, αλλά θα τους έχουν αρωγούς και συμπαραστάτες.

Δείτε παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες: 

 
Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ