13.10.2021 14:38

Στα 91 ευρώ το κιλό του... λευκού χρυσού της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Από 8 Νοεμβρίου ξεκινούν οι παραλαβές

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ο νέος κανονισμός παραλαβής σοδειάς για την περίοδο 2021-22 καθώς και οι αντίστοιχες τιμές.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Γ. Τούμπος αναφέρθηκε στις νέες τιμές που θα ισχύσουν για την νέα σοδειά η οποία αυξήθηκε κατά 4,00 ευρώ, φθάνοντας τελικά τα 91 ευρώ το κιλό σε σχέση με την περσινή χρονιά η οποία, έφτανε τα 87,00 ευρώ. 

Η αύξηση στην τιμή της μαστίχας αφορά τις τρεις πρώτες κατηγορίες(όπως αναγράφονται στον πίνακα) σε αντίθεση με την τέταρτη κατηγορία στην οποία, η τιμή παραμένει αμετάβλητη αφού σε αυτή περιλαμβάνονται «τα βρώμικα μαστίχια».

Σχετικά με την ποσότητα της περσινής παραγωγής η Ένωση είχε συγκεντρώσει 216 τόνους, ποσότητα την οποία έχει «σίγουρα εξασφαλισμένη και φέτος» σύμφωνα με τον κ. Τούμπο.

Για τον κ. Τούμπο μάλιστα έχει σημασία να συνειδητοποιήσουν τόσο οι παραγωγοί όσο και οι πολίτες ότι η μαστίχα αποτελεί πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για αυτό το λόγο και ο ίδιος ζήτησε να υπάρξουν σοβαρότεροι χειρισμοί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το έργο των παραγωγών.

Γ. Τούμπος: «Εντός Οκτωβρίου θα πληρωθεί ολόκληρη η σοδειά της μαστίχας»

Οι παραλαβές μαστίχας θα ξεκινήσουν από τις 8 Νοεμβρίου ενώ τα ραντεβού θα ξεκινήσουν 1 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Μάιου. Οι παραγωγοί κατά την παραλαβή οφείλουν να έχουν υποβληθεί σε rapid-test ή να παρουσιάσουν σχετικά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Σχετικά με την πληρωμή, θα συνεχιστεί όπως και πέρσι. Συγκεκριμένα  το 70% θα πληρωθεί έναν μήνα από την τιμολόγηση και το υπόλοιπο 30% στους 6 μήνες από την τιμολόγηση.

Ερωτώμενος σχετικά με το αν η Ένωση σχεδιάζει την αύξηση μαστιχοκαλλιεργιών ο κ. Τούμπος απάντησε ότι στόχος είναι στον πρωτογενή τομέα να συμβαδίσει η δυναμική της ένωσης με τους συνεταιρισμούς.

Η Ένωση παρά την αυξημένη παραγωγή αντιμετωπίζει ένα θετικό πρόβλημα που είναι η αύξηση της ζήτησης:

«Η στρατηγική προώθησης της μαστίχας υπάρχει και επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Αυτό που μας περιορίζει είναι ότι η ζήτηση υπερβαίνει της προσφοράς».

Τέλος τόνισε ότι η εξέλιξη της μαστίχας βασίζεται στην οργάνωση από τη βάση ώστε με νέους παραγωγούς να συνυπάρξουν και νέα ήθη.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ