27.6.2014 14:29

Παίζουν με τον χρόνο

9.000 ΧΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΠΝΟΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ

Τα όρια της αντοχή του αγγίζει πλέον το Taxisnet αφού χθες δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο δηλώσεων από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.

Όσο το υπουργείο Οικονομικών δε αποφασίζει να ανακοινώσει παράταση στην υποβολή δηλώσεων Ε1, άρχισαν περισσότεροι φορολογούμενοι να μπαίνουν στο Taxisnet για να ασχοληθούν με την υποβολή της δήλωσής τους, από το φόβο μήπως βρεθούν εκπρόθεσμοι και αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμα. 

Στη Χίο

Σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τον λογιστή Α. Μακρίδη από τους 30.000 φορολογούμενους συνολικά μέχρι χθες είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση οι 20.275.

Ο συγκεκριμένος αριθμός προβληματίζει ιδιαίτερα τους λογιστές με δεδομένο ότι καθημερινά οι Χιώτες φοροτεχνικοί πραγματοποιούν 600 δηλώσεις καθημερινά.

«Ο κόσμος αναμένει την ανακοίνωση της παράτασης γι’ αυτό πολύ τρέχουν την τελευταία στιγμή. Βέβαια η καθυστέρηση οφείλεται και στο σύστημα Taxisnet του Υπ. Οικονομικών. Για παράδειγμα από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, το σύστημα είχε καταρρεύσει με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να υποβάλλουμε καμία φορολογική δήλωση», σημείωσε ο κ. Μακρίδης.

Μία άλλη διάσταση αυτή της οικονομικής κρίσης δίνουν από την πλευρά τους στελέχη της Δ.Ο.Υ. Χίου τονίζοντας ότι από τη μία φταίει το αργό σύστημα από την άλλη όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τα 40 ή τα 50 ευρώ στον λογιστή τους για την φορολογική δήλωση.

«Σε σχέση με άλλες χρονιές έχουμε μείνει περίπου 10.000 πίσω. Είναι πολλοί οι παράγοντες. Κάποιος μπορεί να μην έχει να πληρώσει τον φοροτεχνικό κι έτσι ρισκάρει στην παράταση που συνήθως ανακοινώνεται πριν την εκπνοή της πρώτης προθεσμίας», ανέφεραν στον «π».

Οι πληροφορίες

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως προσανατολίζεται ήδη σε ένα μοντέλο παράτασης που δεν θα ορίζει όμως μία ενιαία καταληκτική ημερομηνία υποβολής όλων των δηλώσεων, για να μην καταρρεύσει το σύστημα από την μαζική υποβολή δηλώσεων Ε1 την τελευταία ημέρα. Το σχέδιό του προβλέπει σταδιακή λήξη της διορίας υποβολής (πχ από 15 έως 20 Ιουλίου) ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ