16.5.2015 12:51

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στάση πληρωμών μετά την αφαίμαξη των αποθεματικών

Οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ τα πρώτα θύματα της μεταφοράς αποθεματικών στην ΤτΕ όπως υποχρεώθηκαν να πράξουν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί - Μέχρι το βράδυ θα λυθεί το θέμα απαντά η κυβέρνηση που κάνει λόγο για πρόβλημα στο Taxis...

Πρώτα, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου τους δέσμευσαν τα χρήματα των αναγκαίων για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ πιστώσεων ύψους 4,9 εκατ. ευρώ και μετά δεν μπορούσαν να τους πληρώσουν με αποτέλεσμα να υπάρξει μια απίστευτη ταλαιπωρία. Ο λόγος για την ανησυχία που προκλήθηκε στους εργαζομένους του ΟΠΕΚΕΠΕ από την πρωτοφανή καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών τους για το πρώτο 15ημερο του Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr αλλά και όπως καταγγέλλει η ΝΔ δια του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη, με προσωπική του απόφαση ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στις 11 Μαϊου ανακάλεσε ποσό 4,9 εκατ. ευρώ από πίστωση του ΟΠΕΚΕΠΕ συνολικού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ με σκοπό με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του φορέα σήμερα να παραμένουν απλήρωτοι.  

Πρόκειται για μια εξέλιξη που βάζει μετά τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, το ΕΣΠΑ και τα ΝΠΙΔ και τον τομέα των αγροτικών πιστώσεων στο χορό της δέσμευσης χρημάτων. Αυτή η δέσμευση όμως ήταν που οδήγησε σε καθυστερήσεις κι έντονη ανησυχία με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να απαντά σήμερα πως δεν ήταν δική του η ευθύνη για αυτή την αργοπορία.

«Το πρόβλημα δεν αφορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς εδώ και ημέρες έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια» τονίζουν συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μαρδά.

Κύκλοι από το ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση για την ολοκλήρωση του αιτήματος από το φορέα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι απαιτείται χρόνος να ολοκληρωθούν οι πληρωμές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Προσθέτουν, δε, ότι μια τέτοια καθυστέρηση είναι συνηθισμένη, σημειώνοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής μέσα στις επόμενες ώρες.

Σε ανακοίνωση που ακολούθησε από το υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα που προέκυψε, αναφέρονται τα εξής:

«Οι πληρωμές μισθών και συντάξεων του 15πενθημέρου, έγιναν κανονικά στους προβλεπόμενους χρόνους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η μοναδική εξαίρεση καθυστέρησης σημειώθηκε στη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια. Το θέμα διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προς την «ΔΙΑΣ» και σήμερα το βράδυ, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων».

Από τη μεριά της η ΝΔ καταγγέλλει πως πρόκειται για αποτέλεσμα της πολιτικής συγκέντρωσης των χρημάτων που επιχειρείται από τη μεριά της κυβέρνησης η οποία οδηγεί για πρώτη φορά σε αργοπορία καταβολής μισθών. Ταυτόχρονα, κανένας δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί και με τις πληρωμές άλλων αναγκαίων δαπανών του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά κι άλλων οργανισμών σε περίπτωση εξάπλωσης τέτοιων φαινομένων προς ενοίκια, ΔΕΗ ή ΟΤΕ. «Το Κράτος και οι οργανισμοί και φορείς του καταρρέουν από τις αποφάσεις δέσμευσης των αποθεματικών» καταγγέλλει η ΝΔ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ