29.9.2020 7:31

Οι Οινούσσες στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής καινοτομίας

Το νησί επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία της πρώτης αυτόνομης πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων με στόχο την παραγωγή ενέργειας και νερού

Πολλά νησιά και παράκτιες περιοχές, απομακρυσμένα από τα κεντρικά δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης, αντιμετωπίζουν συχνά διακοπές ρεύματος και νερού.

Οι περισσότερες κοινότητες βασίζονται σε κοστοβόρες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτρική ενέργεια οι οποίες είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Οι Οινούσσες επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μία δοκιμαστική επίλυση αυτών των προβλημάτων. Η ομάδα του καινοτόμου έργου “Musica” σχεδιάζει την ανάπτυξη πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων, που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο, τα κύματα και τον ήλιο για να ενισχύσουν την παροχή ενέργειας στην περιοχή.

Επιπλέον, αρκετή ποσότητα αφαλατωμένου νερού θα παράγεται στην πλατφόρμα ώστε να ικανοποιήσει την καθημερινή ζήτηση του νησιού.

Η πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων, αξιοποιεί τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας, προσφέρει σχετικές ευκαιρίες εργασίας και εξοικονομεί κόστος, συνδυάζοντας διαφορετικές δραστηριότητες σε ένα αποδοτικό, ως προς τη χρήση του χώρου, πακέτο.

Όταν η πλατφόρμα των Οινουσσών τεθεί σε λειτουργία το 2024, στόχος του Musica είναι να αναπαράξει παρόμοια μοντέλα στη Χίομ στο Gozo της Μάλτας και στο El Hierro στα Κανάρια Νησιά.

Πάνω από 40 ευρωπαϊκά νησιά μπορούν να επωφεληθούν από το έργο μέχρι το 2050.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ