10.12.2012 10:19

"Όχι" στη 2η Κυριακή από τους εμπόρους

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ

Στην επιφυλακτικότητα του εμπορικού κόσμου σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο προσκρούει επί της παρούσης, η πρόθεση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά να προωθήσει με νόμο τη λειτουργία των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή μέσα στις εορτές με προτεινόμενη ημερομηνία αυτή της 30ης Δεκεμβρίου πέρα από αυτή της 23ης του μήνα.
 
Για νομοθέτημα που ευνοεί το αίτημα των μεγάλων πολυκαταστημάτων που όμως μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβεί σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκανε λόγο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου Β. Σπανολιός, τονίζοντας ότι η άνευ όρων θετική απάντηση στο νέο εγχείρημα της Κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα «του ασκού του Αιόλου» και αργότερα να ζητηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων για παραπάνω από 6 Κυριακές το χρόνο.
 
Η νέα πάντως αντίθεση του Εμπορικού Συλλόγου Χίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα της ίδιας του της διοίκησης προς την ΕΣΕΕ λίγο καιρό πριν, καθώς ζητούσε κατ’ εξαίρεση μόνο για φέτος τα καταστήματα να λειτουργήσουν δύο φορές μέσα στις γιορτές.
 
Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Σπανολιός τα πλαίσια μέσα στα οποία γίνεται αυτό το βήμα, υποχρέωσαν τις διοικήσεις των Εμπορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, να εισηγούνται αρνητικά ως προς την εφαρμογή του μέτρου.
 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
 
Για νομοσχέδιο που μέχρι στιγμής είναι προς συζήτηση έκανε λόγο ο αρμόδιος υφυπουργός τονίζοντας ότι το προσχέδιο νόμου θα τεθεί πρώτα από όλα σε διαβούλευση.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που εισηγείται ο κ. Σκορδάς είναι:
1.      Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και άλλες τέσσερις στις αντίστοιχες περιόδους των τακτικών εκπτώσεων και των προσφορών.
2.      Η καθιέρωση δύο περιόδων τακτικών εκπτώσεων. Η χειμερινή θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη σεζόν επικρατεί προβληματισμός για το πότε θα είναι η ανοιχτή «Κυριακή», αν θα είναι δηλαδή στην πρώτη ή την τελευταία εβδομάδα. Η θερινή περίοδος θα έχει έναρξη τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα καταλήγει στο τέλος του Αυγούστου. Τότε τα καταστήματα θα λειτουργούν την πρώτη Κυριακή της περιόδου.
3.      Η θέσπιση δύο περιόδων προσφορών. Θα έχουν δεκαήμερη διάρκεια. Θα γίνονται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και του Μαΐου, με τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά και τις πρώτες Κυριακές των δεκαημέρων.
Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκούσαν από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και οι θερινές από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου.
Σε αναμονή μέχρι στιγμής πάντως βρίσκονται οι Σύλλογοι των ιδιωτικών υπαλλήλων, με τα πρώτα μηνύματα από τον χώρο να κάνουν λόγο για αρνητικές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο επιπλέον λειτουργίας των καταστημάτων και άλλη Κυριακή πέρα των προβλεπόμενων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ