8.7.2024 12:36

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων και αύξηση του Φ.Π.Α. στον καφέ γονατίζουν τα καταστήματα εστίασης της Χίου (Video)

Στον ίδιο κατάστημα δύο συνεργεία φορολογικού ελέγχου από διαφορετικές πόλεις

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στον καφέ από το 13% στο 24%, μια κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Χίου, Κωνσταντίνος Βεζέρης, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την απόφαση αυτή, καθώς και για το μπαράζ ελέγχων που υφίστανται τα καταστήματα εστίασης.

Αύξηση ΦΠΑ και οικονομικές επιπτώσεις

Ο κ. Βεζέρης αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες της αύξησης του ΦΠΑ στον καφέ, σημειώνοντας ότι η τιμή του καφέ στα καταστήματα εστίασης έχει αυξηθεί κατά 50 έως 70 λεπτά ανά μονάδα. "Αυτή την αύξηση δεν μπορούμε να την απορροφήσουμε σαν καταστήματα εστίασης," δήλωσε, εξηγώντας πως ήδη οι επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει δύο προηγούμενες αυξήσεις - τον ειδικό φόρο κατανάλωσης το 2017 και την αύξηση του κόστους ενέργειας. Ο πρόεδρος τόνισε ότι η νέα αύξηση δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα καταστήματα, οδηγώντας σε σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Η απογοήτευση είναι εμφανής, καθώς ο κλάδος της εστίασης θεωρείται ότι στοχοποιείται συστηματικά από την κυβέρνηση. "Προεκλογικά είχε υποσχεθεί σε όλους ότι η εστίαση ενιαία θα πάει στο 13%, αλλά βλέπουμε ότι το ανέβασε στο 24%," σημείωσε ο κ. Βεζέρης, εκφράζοντας την απογοήτευση του κλάδου για την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων.

Μπαράζ ελέγχων και επιπτώσεις στην λειτουργία των καταστημάτων

Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ, τα καταστήματα εστίασης αντιμετωπίζουν επίσης συνεχείς ελέγχους από κλιμάκια, τα οποία έρχονται από διάφορες πόλεις, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες. "Βλέπουμε ελέγχους να γίνονται καθημερινά και να έρχονται από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις," ανέφερε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι σε ένα κατάστημα μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά κλιμάκια χωρίς συνεννόηση μεταξύ τους, προκαλώντας σύγχυση και δυσλειτουργία.

Οι έλεγχοι αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Βεζέρη, πραγματοποιούνται συχνά σε ώρες αιχμής, επηρεάζοντας την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων και την εξυπηρέτηση των πελατών. "Όταν μπαίνει ένας έλεγχος σε ώρα αιχμής, σταματά η λειτουργία και καθυστερούμε τους πελάτες," σημείωσε, προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη πίεση από τους ελέγχους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων και εν τέλει σε συρρίκνωση των καταστημάτων εστίασης.

Αντιδράσεις και αιτήματα προς την Κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Χίου κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της και να συνεργαστεί με τον κλάδο της εστίασης, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές. "Πρέπει να το δει ζεστά η κυβέρνηση αυτό και να συνεργαστεί μαζί μας και όχι να μας στοχοποιεί," τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του κλάδου για την απασχόληση και την οικονομία του τόπου.

Ο κ. Βεζέρης κατέληξε ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν προσαρμοστεί σε όλα τα μέτρα και προσπαθούν να λειτουργούν νόμιμα, αλλά η συνεχής αύξηση των φόρων και η εντατικοποίηση των ελέγχων μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τον κλάδο. "Οι νόμοι που βγαίνουν συνέχεια θα συρρικνώσουν τον τζίρο των καταστημάτων και κάποια στιγμή θα αφανιστούμε όλοι," προειδοποίησε, καλώντας την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις επιπτώσεις των αποφάσεών της και να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης σε μια περίοδο που η οικονομία και ο πληθωρισμός δοκιμάζουν την αντοχή των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ