Οικονομία

2/3/18 16:21

τελ. ενημ.: 2/3/18 16:28

Μέσα στον Μάρτη οι αποζημιώσεις των Μαστιχοπαραγωγών από τις πυρκαγιές του 2017

Συνάντηση των Μαστιχοπαραγωγών με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου πραγματοποίησαν σήμερα αντιπροσωπεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Από πλευράς ΕΜΧ συμμετείχαν ο πρόεδρος Γ. Τούμπος και οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών Ελάτας και Ολύμπων κ. Γκλώτσου και Χαλκιάς, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχε ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού κ. Βάγιας και ο σύμβουλος κ. Λαλιώτης.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι αποζημιώσεις της πυρκαγιάς του 2016. Από την πλευρά της ΕΜΧ τέθηκαν εκ νέου οι διάφορες παράμετροι που σχετίζονται με τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων μαστιχοπαραγωγών. Από την πλευρά του Υπουργείου επισημάνθηκε ότι μετά την έκδοση της ΚΥΑ το περασμένο καλοκαίρι, η οποία κρίθηκε μη ικανοποιητική από τους μαστιχοπαραγωγούς, έχουν απευθυνθεί συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την αύξηση των ηλικιακών και εισοδηματικών ορίων, κατ’ εξαίρεση για τους μαστιχοπαραγωγούς στη βάση της μοναδικότητας της καλλιέργειας. Επισημάνθηκε ότι αυτή η διαδικασία, η οποία ακριβώς επειδή εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι χρονοβόρα, βρίσκεται σε καλό δρόμο και εντός του Μαρτίου αναμένονται οι απαντήσεις, βάσει των οποίων θα εκδώσει εν συνεχεία σχετική πρόσκληση ο ΕΛΓΑ.

Εκτός του θέματος των αποζημιώσεων, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν τους μαστιχοπαραγωγούς. Μεταξύ άλλων διατυπώθηκαν αιτήματα σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα σε αγροτικούς συνεταιρισμούς καθώς και το ζήτημα των συνταξιούχων αγροτών, επί των οποίων η πολιτική ηγεσία τοποθετήθηκε θετικά, ενημερώνοντας για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ήδη βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας. Ο Α. Μιχαηλίδης από την πλευρά του, τέλος, δεσμεύθηκε να παρακολουθεί την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων μέτρων του Υπουργείου.

Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης