1.3.2021 7:58

Ξεφεύγει η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο με 18.016 ανέργους τον Ιανουάριο

Ποδαρικό με 18.016 ανέργους στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έκανε το 2021 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον πρώτο μήνα του νέου έτους, που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού.

Εν μέσω πανδημία και βαθιάς οικονομικής ύφεσης, εξακολουθούν να μένουν κλειστές στα νησιά μας εκατοντάδες  επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, διασκέδασης, τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού ενώ υπολειτουργεί το λιανεμπόριο και οι λοιπές οικονομικές δραστηριότητες. Χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων παραμένουν σε αναστολή και περνούν το μήνα τους με 532 ευρώ ενώ η προοπτική πλήρους επανακκίνησης της οικονομίας, πιθανόν να συνοδευτεί από λουκέτα επιχειρήσεων και απολύσεις.

Η ταυτότητα του Ιανουαρίου 

Τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιανουάριο δείχνουν για το Βόρειο Αιγαίο, μικρή μείωση σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2020 και τάση σταθεροποίησης του αριθμού των ανέργων κοντά στους 18 χιλιάδες.

Ειδικότερα το Δεκέμβριο του 2020 οι άνεργοι ήταν 18.174 άτομα. Η μείωση σε απόλυτους αριθμούς είναι κατά   158 άτομα και σε ποσοστό  0,87%.

Αντίθετα αύξηση παρατηρείται στη λεγόμενη ετήσια ανεργία σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, πριν ακόμη δηλαδή ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού. Τότε ο αριθμός των ανέργων ήταν 17.413 άτομα. Η αύξηση του αριθμού των ανέργων για αυτό το δωδεκάμηνο είναι κατά 603 άτομα και σε ποσοστό κατά 3,46%.

Τρίτη περιφέρεια στην ετήσια αύξηση 

Το Βόρειο Αιγαίο, για το μήνα Ιανουάριο κατατάσσεται στις τρεις πρωταθλήτριες περιφέρειες στην ετήσια ανεργία, συγκριτικά δηλαδή με τον Ιανουάριο του 2020. Πρώτη περιφέρεια της χώρας σε αύξηση αριθμού ανέργων είναι η Κρήτη με ποσοστό 8,61%, ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό 7,65% και τρίτη η Περιφέρεια των νησιών μας  με ποσοστό 3,46%.

Οι μακροχρόνια άνεργοι 

Άλλα στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, των συμπολιτών μας εκείνων δηλαδή, που είναι εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες. Ειδικότερα βλέπουμε ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε ποσοστό 17,80% και σε απόλυτους αριθμούς κατά 1.264 άτομα. Σήμερα φτάνουν αγγίζουν τους 8.364 από 7.100 που ήταν πέρυσι την ίδια εποχή. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα πως όσοι βρέθηκαν εκτός εργασίας πέρυσι ή στα τέλη του 2019, λόγω της κρίσης που ακολούθησε και των κλειστών επιχειρήσεων για πολλούς μήνες δεν κατάφεραν να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας. Στην ομάδα αυτή εργαζομένων περιλαμβάνονται και εκατοντάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού που δεν εργάστηκαν το καλοκαίρι του 2020.

Οι νέοι άνεργοι

Αντίθετα παρατηρείται μείωση στον αριθμό των νέων ανέργων τον τελευταίο χρόνο, εκείνων δηλαδή που είναι εγγεγραμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για διάστημα λιγότερο των 12 μηνών.

Ειδικότερα ο αριθμός των νέων ανέργων για το μήνα Ιανουάριο άγγιξε  τα 9.652 άτομα ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι έφτανε τους  10.313 ανέργους. Η μείωση σε απόλυτους αριθμούς είναι κατά  661 και σε ποσοστό 6,41%.

Πιθανολογείται ότι αιτία συγκράτησης των απολύσεων μέσα στο χρόνο που μας πέρασε και ως εκ τούτου μείωσης των νέων ανέργων είναι οι αναστολές εργασίας και τα προγράμματα εκ περιτροπής εργασίας στα οποία εντάχθηκαν οι εργαζόμενοι στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο στον μειωμένο αριθμό των νέων ανέργων παίζει και το γεγονός του μικρού αριθμού προσλήψεων εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό γεγονός που σημαίνει ότι ελάχιστοι εργάστηκαν το καλοκαίρι και ως εκ τούτου προστέθηκαν  το φθινόπωρο στους καταλόγους ανέργων του ΟΑΕΔ.

 

[Πηγή]

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ