26.4.2016 19:26

«Κλειδώνει» εν αγνοία μας η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά στο 24%

«ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ» ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Άσχημα τα μαντάτα από το μέτωπο του νησιωτικού Φ.Π.Α. τον οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση αρνείται να διατηρήσει στο 16% και ετοιμάζει από 1η Ιουνίου την αύξησή του στο 24%.

Το παραπάνω δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κάθε άλλο μάλιστα, αποτελεί τη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών στον πρόεδρο του ΕΟΑΕΝ και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου ΘράσοΚαλογρίδη, ότι από τη στιγμή που αποτελεί ψηφισμένη μνημονιακή δέσμευση, όσο και να επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση την διατήρηση του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου είναι αδύνατον να εγκριθεί από την Ε.Ε.

Τα νέα οι νησιωτικοί επιμελητηριακοί παράγοντες τα έμαθαν σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο έλλειπε ο αρμόδιος υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος με αποτέλεσμα να συνομιλήσουν με εκπρόσωπό του, αλλά και με τον Γραμματέα Φορολογικών Εσόδων Τρύφων Αλεξιάδη.

«Πάγωσαν»

Οι επιμελητηριακοί παράγοντες άκουσαν τις σχετικές απόψεις του υπουργείου, κυρίως όμως διαπίστωσαν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση, σχέδιο ή πλάνο για να παραμείνει ο νησιωτικός Φ.Π.Α. στο 16% που ισχύει σήμερα.

Η επιχειρηματολογία του υπουργείου στρέφεται στο εγκεκριμένο από το ελληνικό κοινοβούλιο 3ο Μνημόνιο στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά ότι την 1η Ιουνίου του 2016 πρέπει να αλλάξει ο συντελεστής Φ.Π.Α. και να αυξηθεί στο 24% -πρώτα στα μεγάλα νησιά και από τον Οκτώβριο στα μικρότερα-.

Στις αναφορές των νησιωτών ότι η διατήρηση του μειωμένου Φ.Π.Α. σχετίζεται άμεσα και με τα αντισταθμιστικά οφέλη των κοινωνιών για το βάρος και τις επιπτώσεις από το προσφυγικό, το υπουργείο δεν είχε καμία απάντηση.

Ο μόνος που –θεωρητικά- σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στο γεγονός ότι πρόκειται για άδικο μέτρο, ήταν ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος ωστόσο δεσμέυθηκε για περαιτέρω συζητήσεις στη συνέχεια.

Στο πόδι τα νησιά

Η αντιπροσωπεία του ΕΟΑΕΝ αμέσως μετά το «χαστούκι» από το υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε τηλεδιάσκεψη με τα Επιμελητήρια Χίου, Λέσβου, Σάμου και Κω, όπου αποφασίστηκαν από κοινού άμεσες αντιδράσεις. «Σε πρώτη φάση μαζί με τους νησιωτικούς δήμους και τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα συναντήσουμε τους εκλεγμένους από Χίο, Λέσβο, Σάμο και Κω βουλευτές, προκειμένου να χαραχθεί μια τοπική στρατηγική αντιμετώπισης της κατάστασης. Στη συνέχεια θα κλιμακώσουμε τον αγώνα με κινητοποιήσεις και θα περιμένουμε μέχρι και την τελευταία ώρα να μην περάσει η αύξηση του Φ.Π.Α. στο 24%. Είναι άδικο, είναι απαράδεκτο και δεν θα μείνει αναπάντητο. Διαλύνοται οι νησιωτικές κοινωνίες υπό το βάρος των άνισων προβλημάτων που κουβαλάνε. Υπομένουμε χίλια δυο προβλήματα και μειονεξίες. Δεν θα αυξήσουν τον Φ.Π.Α., δεν θα ακριβύνουν την ζωή μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Γεωργούλης για το θέμα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ