8.7.2015 13:31

Καταρρέουν τα έργα του ΕΣΠΑ

• ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Με διακοπή εργασιών εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που δημιούργησε η απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλλει Capital Controls στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, κινδυνεύουν τα 53 εν εξελίξει έργα του ΕΣΠΑ του Δήμου Χίου.

Οι εργολάβοι σε Χίο, Ψαρά κι Οινούσσες μη έχοντας πλέον τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων με συνεχείς επιστολές τους στον Δήμο Χίου, είτε προαναγγέλλουν προσωρινή διακοπή εργασιών, είτε προειδοποιούν ότι εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί τότε σύντομα δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις αλλά και στα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων.

Μάλιστα η οριακή κατάσταση οδήγησε στην οριστική διακοπή εργασιών σε 2 από τα 53 έργα του ΕΣΠΑ του Δήμου Χίου και συγκεκριμένα στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Αμανής αλλά  και στην ανάπλαση του Νεοχωρίου.

Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν άφησαν ανεπηρέαστα μεγάλα έργα της Χίου, λίγο πριν την εκπνοή της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Με δεδομένο τον έλεγχο κεφαλαίων αλλά και την ιδιότυπη στάση πληρωμών οι εργολάβοι των έργων, της νέας πτέρυγας του Ανδρεάδειου Γυμνασίου του Βροντάδου, του Α’ τμήματος του Περιφερειακού της πόλης, της ανάπλασης της πλατείας Βαρβάκη των Ψαρών αλλά και της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου των Οινουσσών ενημέρωσαν με επιστολές τους την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ότι εξαιτίας των εξελίξεων βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της διακοπής των εργασιών μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης.

Σε κατάσταση αναμονής τα υπόλοιπα

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα 46 εν εξελίξει έργα οι εργολάβοι προς το παρόν δεν έχουν εκδηλώσει αδυναμία όμως έχουν μειώσει τον ρυθμό αποπεράτωσης των εργασιών διατηρώντας στάση αναμονής.

«Μόνη λύση η χρονική επέκταση του ΕΣΠΑ»

Το «πάγωμα» των έργων του ΕΣΠΑ επιβεβαίωσε μιλώντας στον «π» και ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης σημειώνοντας ότι επικρατεί σοβαρός προβληματισμός για το εάν τελικά τα εν εξελίξει έργα θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 οπότε και λήγει χρονικά η τρέχουσα προγραμματική περίοδος.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αλλά και με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου. Επίσημα έχουμε λάβει την ενημέρωση ότι το ΕΣΠΑ δεν έχει καμία σχέση με την γενικότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι εξαιτίας των γεγονότων των τελευταίων 24ώρων εξετάζεται η χρονική παράταση του ΕΣΠΑ από 6 έως 12 μήνες ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα και χωρίς προβλήματα στη χρηματοδότηση», κατέληξε ο κ. Γδύσης.

Από την πλευρά τους πάντως οι αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επισημαίνουν ότι πλέον καθίσταται επείγουσα η διεξαγωγή θεματικής συνεδρίασης ώστε να δοθεί πλήρης εικόνα για την πορεία όλων των έργων. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ