Σημαντική πτώση κατέγραψε η φετινή παραγωγή μαστίχας στη Χίο, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή κυρίως στις καιρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου του 2024, αλλά και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που πλέον επηρεάζουν άμεσα τις καλλιέργειες.
Κατά 42,5 τόνους μειωμένη η φετινή παραγωγή
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τούμπος, η φετινή ποσότητα παραδοτέας μαστίχας ανήλθε στους 155 τόνους, έναντι 197,5 τόνων πέρυσι και 213 τόνων πρόπερσι. Η μείωση κατά 42,5 τόνους αποδίδεται στη ζημιά που υπέστησαν τα δέντρα από τις βροχοπτώσεις και τη γενικότερη καταπόνηση του φυτικού κεφαλαίου. «Αν ο Σεπτέμβριος δεν βοηθούσε με λίγες καλές καιρικές στιγμές και δεν κάναμε κάποια συμπληρωματικά κεντήματα, η ζημιά θα είχε φτάσει ακόμη και τους 65 τόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το φαινόμενο του “υπερκεντήματος”
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, η φθίνουσα πορεία της παραγωγής τα τελευταία χρόνια σχετίζεται με την επιταχυνόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, οι απότομες αλλαγές στις θερμοκρασίες και η καταπόνηση των δέντρων δημιουργούν ένα περιβάλλον μη ευνοϊκό για την παραγωγή μαστίχας.
«Η ανάπτυξη της μαστιχοκαλλιέργειας δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας. Πολλοί θεώρησαν ότι περισσότερο κέντημα σημαίνει και περισσότερη μαστίχα. Αυτό όμως αποδείχθηκε λανθασμένο», υπογράμμισε ο κ. Τούμπος, σημειώνοντας ότι πλέον η Ένωση επενδύει στην τεχνική κατάρτιση των παραγωγών, μέσα από μακροχρόνια σεμινάρια και επιτόπιες εκπαιδεύσεις, για να αποτραπεί η επιβάρυνση των δέντρων με λάθος πρακτικές.
Ελπιδοφόρες φυτεύσεις και οργάνωση μέσω δήλωσης παραγωγής
Παρά το αρνητικό ισοζύγιο της φετινής περιόδου, ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε πως υπάρχει θετική προοπτική για τα επόμενα χρόνια, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί πολλές νέες φυτεύσεις σε όλη τη νότια Χίο. «Ήδη κάποια από τα νέα δέντρα έχουν εισέλθει στην παραγωγή», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως τίθεται πλέον σε εφαρμογή ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης, στο οποίο κάθε παραγωγός θα δηλώνει τα δέντρα που κεντά και αυτά που έχει φυτέψει, για καλύτερη οργάνωση και αξιολόγηση του φυτικού κεφαλαίου.
Ρυθμίσεις για την προστασία της ποιότητας και της αυθεντικότητας
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι η εξασφάλιση ότι το κέντημα γίνεται σωστά και με τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μαστιχόδεντρων. Όπως επεσήμανε ο κ. Τούμπος, «Η Ένωση προσπαθεί να περάσει μία νέα μορφή τεχνογνωσίας, που προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Μέσα από συστηματική ενημέρωση και κατάρτιση, δίνεται έμφαση σε τεχνικές που προάγουν τη σωστή εκμετάλλευση των δέντρων, αποφεύγοντας τον «εξαναγκασμό» τους σε υπερπαραγωγή. «Δεν είναι το βαρύ κέντημα αυτό που αυξάνει τη μαστίχα. Ο παραγωγός πρέπει να βρίσκει τη φλέβα και να αφήνει το δέντρο να αποδώσει φυσιολογικά», σημείωσε.
Σταθερότητα στις διαθέσιμες ποσότητες, παρά τις απώλειες
Παρά τη μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ο κ. Τούμπος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την επάρκεια της φετινής παραγωγής για εμπορική διάθεση. «Ευτυχώς, δεν υπολείπεται σημαντικά των ποσοτήτων που είχαμε προϋπολογίσει να διαθέσουμε. Μέσα στη ζημιά, βρήκαμε ένα θετικό στοιχείο», ανέφερε.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.