2.9.2015 13:15

Και ξαφνικά, έρχονται τα Duty Free!

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΙΟΥ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ

Τον διάλογο για την πιθανή δημιουργία καταστημάτων αφορολογήτων ειδών στο Λιμάνι της Χίου ανοίγει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το Υπουργείο Οικονομικών. Με επιστολή του το Τμήμα Οικονομικής Εκμετάλλευσης Λιμένων της Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής, επαναφέρει το ζήτημα βάζοντας μάλιστα και χρονικό περιθώριο την 10η Σεπτέμβρη. 
 
Η επιστολή
Στο κείμενο της επιστολής που υπογράφει η Διευθύντρια της υπηρεσίας Μ. Ξηρογιάννη απευθύνεται σε μία σειρά λιμένων ανάμεσα στους οποίους και σε αυτόν του νησιού μας. Με κύριο επιχείρημα τα ήδη λειτουργούντα Κ.Α.Ε. σε επιβατικούς σταθμούς λιμένων οι οποίοι είναι υποδοχείς κρουαζιέρας, η κ. Ξηρογιάννη αναφέρει ότι εξετάζεται από το υπουργείο η ίδρυση τέτοιων καταστημάτων και σε άλλους λιμένες της χώρας.
Όπως μάλιστα σημειώνει το όφελος από τη δημιουργία Κ.Α.Ε. για τον φορέα διαχείρισης, τοπικά δηλαδή το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, είναι τόσο το οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης του χώρου όσο και η δημιουργία εσόδων για τον φορέα, όπως η είσπραξη ποσοστού μέχρι 5% επί των μηνιαίων εισπράξεων του καταστήματος. 
«Παρακαλούμε για τις απόψεις σας έως τις 10/9/2015 για το ανωτέρω θέμα, καθορίζοντας σε καταφατική περίπτωση, κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός τέτοιου καταστήματος», καταλήγει στο κείμενο της επιστολής της η κ. Ξηρογιάννη προτρέποντας μάλιστα όσους Οργανισμούς Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία δεν έχουν Κ.Α.Ε. να επικοινωνήσουν με άλλους λιμένες που διαθέτουν τέτοιου είδους υποδομές ώστε να τους καλυφθούν πιθανές απορίες. 
 
Εν αναμονή εξελίξεων
Όπως αναμένονταν το συγκεκριμένο έγγραφο ήδη κινητοποίησε τον Δήμο Χίου που σχεδιάζει στο επόμενο διάστημα να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον τοπικό εμπορικό κόσμο με απώτερο στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις. 
Πέρα όμως από αυτό, καθοριστικής σημασίας είναι και η ολοκλήρωση του Master Plan, του σχεδίου δηλαδή το οποίο καθορίζει αναλυτικά τις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα στον κεντρικό λιμένα του νησιού. 
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η Λιμενική Επιτροπή δεν πρόκειται να συνέλθει πριν τις 10 Σεπτεμβρίου, δίνοντας έτσι τα μήνυμα ότι η Χίος δεν είναι διατεθειμένη να λάβει κάποια απόφαση εν θερμώ, πολύ περισσότερο λίγες ημέρες πριν τις καθοριστικής σημασίας για τη χώρα εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. 
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ