27.1.2016 16:51

ΕΝΦΙΑΛΤΗΣ στον Δήμο Χίου

ΣΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ «ΦΙΛΕΤΑ» Ο ΔΗΜΟΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ

Σανίδα σωτηρίας από τον ΕΝΦΙΑ και την υπερφορολόγηση φαίνεται ότι θα αποτελέσει για τον Δήμο η Μονομετοχική εταιρία, στην οποία θα μεταβιβαστούν από τις αρχές Φλεβάρη πάνω από 150 ακίνητα «φιλέτα» σε ολόκληρο το νησί.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως η μοναδική λύση προκειμένου ο Δήμος να αποφύγει την καταβολή υπέρογκου ποσού για την κατοχή και την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κτιρίων.

Πλήρωσαν πάνω από 350.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρίας Γ. Καραμανή στον προϋπολογισμό του 2015 είχε προβλεφθεί η είσπραξη περίπου 700.000 ευρώ από ενοίκια, όμως τελικά εισπράχθηκαν μόλις 400.000 ευρώ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων.

Από τις 400.000 ευρώ ο Δήμος κλήθηκε να καταβάλει πάνω από 350.000 ευρώ σε ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους αφού φορολογείται όπως θα φορολογούταν ο κάθε ιδιώτης που θα είχε στην κατοχή του τόσα ακίνητα.

Θα σωθεί η κατάσταση;

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής προβλέπει τη σταδιακή μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης 150 δημοτικών κτιρίων, που προς το παρόν ενοικιάζονται, στη Μονομετοχική εταιρία ώστε η φορολογία να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.

«Αν η χρήση των ακινήτων πάει στη Μονομετοχική, τότε ο Δήμος θα φορολογείται μόνο για το ποσό που θα προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα συνολικά έσοδα», εξήγησε ο κ. Καραμανής.

Βασικό παρόλα αυτά ζητούμενο παραμένει η συνολική αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου, τα οποία ξεπερνούν σε αριθμό τα 3.000 σε ολόκληρη την έκταση του νησιού. 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ