17.9.2014 12:28

«Βιομηχανία» αγωγών κατά του Δήμου

- ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΝΕΘΕΤΑΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ

Σε μαύρη τρύπα για τα ταμεία του Δήμου Χίου εξελίσσεται την τελευταία διετία το ζήτημα των αγωγών που καταθέτουν ιδιώτες κατά του Καλλικρατικού Δήμου Χίου για υποθέσεις που ανάγονται επί εποχής Καποδίστρια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ο Δήμος αναγκάστηκε έπειτα από δικαστικές αποφάσεις να καταβάλει το ποσό των 241.000 ευρώ την ώρα που με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές δράσεις.

Έτσι αποζημιώνονται

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι αποζημιώσεις αφορούν έργα στους πρώην καποδιστριακούς Δήμους, που ανατέθηκαν προφορικά από τους πρώην Δημάρχους χωρίς έμπρακτα να μπορεί να ελεγχθεί, μετά από 6 και πλέον χρόνια, κατά πόσο αυτά τα έργα πραγματοποιήθηκαν και κάτω από ποιες συνθήκες.

Όπως εξήγησε στον «π» ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Π. Πεντάκης, τις περισσότερες φορές το Δικαστήριο αποδέχεται ότι το έργο πραγματοποιήθηκε, έστω και παράτυπα, απλά με την προφορική ομολογία του πρώην δημάρχου που καταθέτει υπέρ του εργολάβου.

«Κανένα όμως Δικαστήριο δεν καταλογίζει αυτά τα ποσά σε πολιτικά πρόσωπα που ανέθεσαν έργα με προφορική εντολή. Τα καταλογίζει στο νυν Δήμο με αποτέλεσμα να πληρώνουμε συνεχώς αποζημιώσεις. Το έχουμε σημειώσει άπειρες φορές προς τους αιρετούς της Οικονομικής Επιτροπής ότι θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στα πρόσωπα που διέπραξαν αυτές τις αναθέσεις», σημείωσε ο ίδιος. 

Τα ποσά

Το πρόβλημα πάντως σύμφωνα με τον κ. Πεντάκη είναι διπλό. Κι αυτό γιατί πέρα από τα μεγάλα ποσά που καταβάλει ο Δήμος, είναι αδύνατο να μπορέσουν να προϋπολογιστούν οι αποζημιώσεις με αποτέλεσμα οι αγωγές να θυμίζουν ωρολογιακή βόμβα στα χέρια της εκάστοτε διοίκησης.

«Δεν ξέρεις πότε θα έρθει η εντολή για αποζημίωση με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προϋπολογίσουμε τα χρήματα».

Σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό του 2015, η Οικονομική Υπηρεσία έχει πιστώσει σε ειδικό κωδικό ήδη 300.000 ευρώ με τον κ. Πεντάκη να διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο το συγκεκριμένο ποσό θα αποδειχθεί επαρκές για το νέο έτος.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ