7.8.2012 10:16

Ξεμένει από ρευστό ο Δήμος Χίου

- Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΕΣ. ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Στέρηση εσόδων κυρίως από την είσπραξη των μισθίων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τριμηνιαίας έκθεσης των οικονομικών του υπηρεσιών, έτσι όπως παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Όπως αναφέρθηκε από τις 960.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί στα βεβαιωμένα έσοδα από τα ενοίκια μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί μόνο οι 200.000 ευρώ, γεγονός που οφείλεται σύμφωνα με τον δήμαρχο Π. Λαμπρινούδη στην οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστού στην αγορά.
Σε ότι αφορά τα μίσθια των παραλιών η έκθεση δίνει ιδιαίτερη βάση στην περίπτωση της παραλίας των Γλάρων καθώς ο ενοικιαστής χρωστάει 13.000 ευρώ ενώ σε λίγο καιρό λήγει και η σύμβαση την οποία είχε υπογράψει με τον Δήμο Χίου.
«Εάν δεν τα εξοφλήσει άμεσα τότε δεν θα του επιτρέψουμε να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό. Ο Δήμος έχει ανάγκες και το παραμικρό ευρώ έχει προϋπολογιστεί για να καλύψει κάποιες τρύπες. Γιατί δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουν και μία παραλία με τόσο κόσμο και καθημερινή επισκεψιμότητα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει;», ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού τονίζοντας προς τις οικονομικές του υπηρεσίες ότι θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την εισροή χρημάτων στα ταμεία του Δήμου.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα χρηματικά ποσά που έχουν προϋπολογιστεί από τις οικονομικές υπηρεσίες, αυτά ανέρχονται στα 50.000.000 ευρώ εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί μόνο τα 14.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ταμειακού υπολοίπου του Δήμου από το 2011.
Αγκάθι παρόλα αυτά συνεχίζει να αποτελεί η καθυστέρηση καταβολής εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών της ΣΑΤΑ και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο του Π. Λαμπρινούδη όσο και του επικεφαλής της Λ.Α.Σ. Μ. Σκούφαλου θα καταβληθεί περικομμένη κατά 60%.
Δάνεια από το πουθενά
Την ίδια ώρα σε μείζον οικονομικό πρόβλημα κινδυνεύουν να μετατραπούν οι οικονομικές οφειλές και τα δάνεια των πρώην Δήμων, που είχαν συνάψει με τράπεζες στην προ Καλλικράτη εποχή.
Τελευταίο περιστατικό αποτελεί η δέσμευση ποσού 200.000 ευρώ από το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου εκ μέρους της Marfin, για απλήρωτο δάνειο του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, στο οποίο ο Δήμος είχε μπει εγγυητής. Αν και αυτή τη φορά η δικαστική διαμάχη τελείωσε αίσια υπέρ του Δήμου η συμπολίτευση και οι αντιπολιτεύσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για το που μπορεί να οδηγήσουν οι αφανείς οικονομικές συμφωνίες των πρώην Δήμων με τις τράπεζες.
Αυτό έκανε τόσο τον Γ. Χαλλιορή όσο και τον Μ. Σκούφαλο, να ζητήσουν άμεσα τη διερεύνηση από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, των δανείων και των συμβάσεων που είχαν υπογράψει οι δήμοι πριν την ένωσή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ