25.9.2012 7:21

Ξεκινούν την ανασυγκρότηση με άδειο ταμείο (ΒΙΝΤΕΟ)

- ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

 

Με την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον η πολιτεία θα ευημερήσει και θα δώσει στη Χίο τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων αλλά και για την εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, δημιουργήθηκε τελικά μετά από 40 ημέρες καθυστέρησης ο φορέας διαχείρισης της καταστροφής έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συνεδρίασε χθες στο νησί μας για πάνω από 6 ώρες με αποκλειστικό θέμα την επομένη της πυρκαγιάς.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας και τελείωσε λίγα λεπτά μετά τις 23:00, τοποθετήθηκε το σύνολο των φορέων του νησιού αλλά των περιφερειακών συμβούλων, με την απαίτηση για εγρήγορση των διαδικασιών και απαγκίστρωση από το γραφειοκρατικό καθεστώς της κεντρικής εξουσίας να αποτελεί κοινό τόπο στις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

 

Οι τοποθετήσεις

Το περιφερειακό συμβούλιο ξεκίνησε με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Χίου Κ. Γανιάρη, ο οποίος αφού έκανε μία ολιγόλεπτη αναδρομή στα αποτελέσματα της καταστροφικής πυρκαγιάς, συνέχισε δίνοντας έμφαση περισσότερο στις περιπτώσεις όπου τα προβλήματα είναι γενικευμένα όπως στους κτηνοτρόφους και τους μελισσοπαραγωγούς.

 

Ν. Γιακαλής

Το λόγο μετά τον Κ. Γανιάρη, έλαβε ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου υπογραμμίζοντας ότι ανεξάρτητα από όλες τις υπόλοιπες κινήσεις που γίνονται ήδη η Περιφέρεια ετοιμάζει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης των καμένων, με τη συμμετοχή τόσο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Β. Αιγαίου όπου προϊσταται ο Χιώτης Γ. Πλακωτάρης όσο και με τη συμμετοχή του Παν. Αιγαίου και ειδικότερα του εργαστηρίου αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.

 

Ι. Αρχοντάκης

Εξηγήσεις κυρίως για τον τρόπο δράσης του πυροσβεστικού σώματος έδωσε ο διοικητής της Π.Υ. Χίου Ιάκωβος Αρχοντάκης ο οποίος τόνισε ότι έκανε τα ανθρωπίνως δυνατά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ για μία ακόμη φορά εξέφρασε δημόσια την πεποίθησή του ότι πρόκειται για πυρκαγιά σε δάσος από πρόθεση, αναφέροντας παράλληλα ότι οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη σύντομα θα φέρουν αποτελέσματα.

 

Κ. Τριαντάφυλλος

Στην πρότασή του για δημιουργία μικρού και ευέλικτου φορέα επέμεινε ο βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος, προτείνοντας στο σώμα να εκμεταλλευθεί το συνέδριο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και να αξιοποιηθούν άμεσα τα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

 

Π. Βογιατζής

Την παραχώρηση των κονδυλίων 5,3 εκ. ευρώ που προορίζονται για αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, αποκλειστικά στη Χίο πρότεινε με τη σειρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Λέσβου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Π. Βογιατζής ενώ προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω πρότεινε να υποτιμηθούν οι αναπτυξιακές ανάγκες των υπολοίπων νησιών ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 2 εκ. ευρώ και να διατεθούν στη Χίο.

 

Μ. Σφυράκης – ΣΥΡΙΖΑ

Περιληπτική γνωστοποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως πρόσφατα παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ, περιελάμβανε η τοποθέτηση του Μ. Σφυράκη, Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, ο οποίος ανέφερε ότι ο φορέας που θα δημιουργηθεί θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να συνεδριάζει με ανοιχτές πόρτες ώστε να έχουν την ευκαιρία όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να ενημερώνονται για την πορεία υλοποίησης των έργων.

 

Μ. Σκούφαλος – ΚΚΕ

Ως προδιαγραμμένο έγκλημα προερχόμενο από πολιτικές πρακτικές των κομμάτων εξουσίας, χαρακτήρισε την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου ο επικεφαλής της ΛΑΣ Χίου και μέλος του ΚΚΕ Μ. Σκούφαλος, ζητώντας μεταξύ άλλων την άμεση κήρυξη ολόκληρου του νησιού σε πυρόπληκτο.

 

Στ. Ζουμίδης – ΔΗΜΑΡ

Την άμεση κινητοποίηση πολιτείας, φορέων και εθελοντών, ζήτησε από την πλευρά του, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Στέλιος Ζουμίδης, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα ανεχθεί μικροπολιτικά παιχνίδια επάνω στις στάχτες της Χίου.

 

Π. Λαμπρινούδης – Δήμαρχος Χίου

Το ζήτημα της ανυπαρξίας χρηματοδότησης έθιξε κατά την εισήγησή του στο σώμα ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που Δήμος και Περιφέρεια δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα χρηματοδότηση.

Ο ίδιος αναφερόμενος στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της δημοτικής του αρχής, ανέφερε ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι τρεις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμου- Περιφέρειας και Μητρόπολης για την εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικών έργων σε επικίνδυνα σημεία του νησιού.

Μάλιστα όπως τόνισε έχει αποσπάσει δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων από το ταμείο του Υπουργείου.

 

Ε. Μονίαρος – Πρόεδρος ΕΜΧ

Δέσμη μέτρων για την προστασία της φύσης της Νότιας Χίο ώστε η αναγέννηση των σχίνων να επέλθει γρηγορότερα πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΜΧ Χίου Ε. Μονίαρος.

Όπως είπε ο ίδιος, η απαγόρευσης της βόσκησης ή έστω ο περιορισμός της στο ελάχιστο δυνατό στη νότια πλευρά του νησιού αποτελεί μονόδρομο.

Ο κ. Μονίαρος πρότεινε μεταξύ άλλων να δοθούν κίνητρα για αφορολόγητη ανταλλαγή εκτάσεων και αγροτεμαχίων, τη δημιουργία φυτώριου της ΕΜΧ ώστε να προμηθεύει σχίνους στους μαστιχοπαραγωγούς , τη δημιουργία πυροφυλακίων στη Νότια Χίο, τη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου και τη διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων, αποζημίωση κατά δέντρο, καταβολή διαφυγόντων κερδών για μία τουλάχιστον δεκαετία καθώς και τον ορισμό του κατώτατου ορίου αποζημίωσης στο 20% του φυτικού κεφαλαίου.

 

Η απόφαση

Τελικά λίγη ώρα μετά τις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας, το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

Την κήρυξη ολόκληρης της Χίου σε πυρόπληκτη περιοχή και την εξουσιοδότηση του περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή να έρθει σε επαφή με εξειδικευμένα άτομα που θα συντάξουν τον φάκελο ώστε αυτό το αίτημα να βρει αντίκρισμα στην κεντρική διοίκηση.

Τη σύσταση φορέα με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή, του Δημάρχου Χίου Π. Λαμπρινούδη και στελέχους της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση αποφασίστηκε μέσα στο επόμενο διάστημα Δήμος και Περιφέρεια, να χτυπήσουν τις πόρτες των υπουργείων και να ζητήσουν έκτακτη χρηματοδότηση, θέτοντας την Κεντρική διοίκηση προ των ευθυνών της.

Μάλιστα όπως συμφώνησαν Περιφερειάρχης και Δήμαρχος στην περίπτωση που η χρηματοδότηση δεν έρθει άμεσα τότε και οι δύο φορείς αυτοδιοίκησης θα κινηθούν με ίδια μέσα αξιοποιώντας αφενός το ανθρώπινο αφετέρου το τεχνικό δυναμικό τους.

Επίσης η Περιφέρεια αποφάσισε να εκταμιεύσει σε πρώτη φάση το ποσό των 10.000 ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές ενώ υποσχέθηκε να συνεχίζει να αναζητά 240.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει περί του 240 τόνους ζάχαρης ως τροφή στους μελισσοπαραγωγούς.

Στα πλαίσια της ίδιας συνεδρίασης απορρίφθηκε η πρόταση του καθηγητή Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμη Λέκκα, για υπογραφή σύμβασης ύψους 64.000 ευρώ με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών τόσο για τα αντιπλημμυρικά έργα όσο και για τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί στις 09:30.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

Π.Φ.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ