3.5.2013 18:39

Τους κλέβει… την Ανάπτυξη

ΓΙΑ «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΣΤ. ΦΑΡΑΤΖΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

Αναταραχή προκάλεσε στους κόλπους του Λιμενικού Ταμείου Χίου και κατ’ επέκταση και στο Δήμο έγγραφο του Γραφείου Μελετών «Γρ. Ρούμπου» με το οποίο ζητά στοιχεία για την οριοθέτηση της Χερσαίας Ζώνης του λιμένα και τα αντίστοιχα διαγράμματα, προκειμένου όπως αναφέρει να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια Μελέτης Χωορθέτησης Τουριστικού Καταφυγίου (Μαρίνας) στον υφιστάμενο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το γραφείο έχει λάβει αντίστοιχη εντολή από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το οποίο διερευνά την πιθανότητα ο χώρος που εκτείνεται μπροστά από το ξενοδοχείο «Χανδρής» και μέχρι την συμβολή με την οδό Κοκκάλη, να αξιοποιηθεί από κοινού με τη μαρίνα στο Καστέλο και να διαμορφωθεί για σκάφη  ωστέ να προσελκύσει ίσως μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αλάρμ στο Λιμενικό Ταμείο

Η επιστολή του μελετητικού γραφείου στο Λιμενικό Ταμείο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του Στ. Φαρατζή, που με αντίστοιχο έγγραφο ζητά να πληροφορηθεί ποιος και για ποιο λόγο ζητά πληροφορίες. Μάλιστα πηγαίνοντας αρκετά βήματα αριστερά, ο κ. Φαρατζής κάνει λόγο για «εκχώρηση- ξεπούλημα» αλλά και για «ευκαιρία που βρήκαν κάποιοι να απογυμνώσουν τη χώρα» ενώ ζητά από τη Δημοτική Αρχή και τους βουλευτές να υπάρξει συστράτευση για να μην προχωρήσει μια τέτοια παραχώρηση. «Επειδή ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι των επερωτήσεων και απαντήσεων τόσο από τους βουλευτές του νομού μας όσο και από τους αρμόδιους της κυβέρνησης, οι οποίοι μας διαβεβαίωναν ότι η όποια εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ αφορά μόνο την Μαρίνα του Νοσοκομείου Χίου και επειδή στο όνομα της σωτηρίας της χώρας κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να την απογυμνώσουν, είμαστε υποχρεωμένοι, εάν πράγματι όλων οι προθέσεις είναι προς την κατεύθυνση ότι το λιμάνι της Χίου δεν το έχουμε για ξεπούλημα, να το αποδέιξουμε στην πράξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απο καιρό

Το ΤΑΙΠΕΔ ουδέποτε απέκρυψε το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση μέσω διαγωνισμών κάθε περιουσίας που θεωρείται «δημόσια». Η δυσκολία ωστόσο που όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα έχει η Μαρίνα στο Καστέλο προκειμένου να προσελκύσει ιδιωτικό ενδιαφέρον, ήταν βέβαιο ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα χρειάζονταν επιπλέον κίνητρα. Κάτι που τώρα θεωρείται πιθανό ότι θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Πριν λίγες ημέρες εξάλλου απέβει άγονος ο αντίστοιχος διαγωνισμός για την Μαρίνα στο λιμάνι της Θεσααλονίκης, κάτι που δεν αναμένονταν.

Χωρίς αντίδοτο

Η διαμαρτυρία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χίου ενδεχόμενα αναζητά συμπαραστάτες. Και ίσως να υπάρξουν. Όμως όλα τα παραπάνω θα είχαν πεδίο βάσης εφόσον προηγουμένως το Λιμενικό Ταμείο και κατ’ επέκταση ο Δήμος Χίου στον οποίο υπάγεται, είχαν έγκαιρα ασχοληθεί με όλα αυτά τα σενάρια τα οποία ακούγονταν αλλά κανείς δεν έδωσε κυρίαρχη βάση. Θεωρώντας εδώ και χρόνια ότι ο προσανατολισμός του νησιού εξαντλούνταν στην πιθανότητα κατασκευής του νέου λιμένα, οι αιρετοί άφησαν γόνιμο το πεδίο για να ασχοληθούν άλλοι με την αναβάθμιση του υφιστάμενου λιμένα (στην περίπτωσή μας στο ΤΑΙΠΕΔ).

Σε κάθε περίπτωση όπως σχολιάζουν κύκλοι “η ανάπτυξη, τουριστική, οικονομική και εμπορική, δεν μπορεί να προκύψει από παρθενογένεση, έτσι όπως τη φαντάζονται κάποιοι αλλά μέσω πραγματικών κινήτρων. Και στο ερώτημα αν θέλουμε μαρίνα και πώς θα την πετύχουμε, θα πρέπει να απαντήσουν αντίστοιχα όσοι διαφωνούν”.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Αθήνα, 2 Μαΐου 2013

 Το ΤΑΙΠΕΔ, δια των τεχνικών του Συμβούλων προβαίνει σε μερική τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα παρασδαχώρησης ενός αχρησιμοποίητου κομματιού του Λιμένα Χίου, για να αξιοποιηθεί για Μαρίνα μεγάλων σκαφών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα παραχώρησης του συνολικού Λιμένα. Εξάλλου σε τέτοια περίπτωση δεν θα χρειαζόταν και το τοπογραφικό.

Περιττό να τονιστεί ότι ουδεμία περαιτέρω ενέργεια έχει προγραμματιστεί χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη.

Με την ευκαιρία το ΤΑΙΠΕΔ απευθύνει θερμές ευχές στους κατοίκους της πανέμορφης Χίου, για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ