Σφοδρή αντίδραση προκαλεί στους εκπαιδευτικούς της Χίου η πρόσφατη εκτίμηση του ΠΥΣΠΕ Χίου για τα λειτουργικά κενά και τις υπεραριθμίες στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού. Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου "Αδαμάντιος Κοραής" κάνει λόγο για μία αποτίμηση που «δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστον στην πραγματικότητα των σχολικών μονάδων», καταγγέλλοντας σειρά από συγχωνεύσεις τμημάτων, υποβαθμίσεις σχολείων και ελλείψεις προσωπικού.
Ήδη, δύο χωριά, η Καλαμωτή και το Θολοποτάμι, βλέπουν τα σχολεία τους να υποβαθμίζονται σε διθέσια, ενώ ιστορικά σχολεία της Χίου, όπως το 1ο και το 7ο Δημοτικό καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών, χάνουν σε λειτουργικότητα, περιορίζοντας τον αριθμό των τμημάτων πρώτων τάξεων.
Η οργή των εκπαιδευτικών και των γονέων κορυφώθηκε μετά την κινητοποίηση στο ΠΥΣΠΕ Χίου στις 11 Ιουνίου, όταν -παρά τις διαβεβαιώσεις του Διευθυντή Εκπαίδευσης ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, μετά τις νέες εγγραφές- δημοσιοποιήθηκε έγγραφο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στο οποίο επιβεβαιώνονται οι υποβαθμίσεις των σχολείων.
«Ζήσαμε τον εμπαιγμό από τη Διοίκηση, η οποία καθησύχαζε γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ είχε ήδη αποφασίσει την υποβάθμιση των σχολείων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.
Τα προβλήματα δεν είναι καινούρια. Ήδη από την περσινή χρονιά, είχαν επισημανθεί υποβαθμίσεις σχολείων, ελλείψεις σε ειδικότητες όπως μουσική, θεατρική αγωγή, πληροφορική και εικαστικά, ενώ παρέμεναν ακάλυπτες θέσεις ψυχολόγων, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Τα Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και τα ολοήμερα σχολεία λειτουργούσαν στα όρια των δυνατοτήτων τους, με δασκάλους να μετακινούνται ακόμη και σε τέσσερα διαφορετικά σχολεία για να καλύψουν τις ελλείψεις.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών, σύμφωνα με τον Σύλλογο, είναι η υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η αλλοίωση της παιδαγωγικής σχέσης, καθώς οι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται από εμψυχωτές σε διαχειριστές υπερπληθών τάξεων. «Η επιλογή των 25 μαθητών ανά τμήμα είναι καθαρά αντιπαιδαγωγική, δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παιδιών και ιδιαίτερα όσων έχουν μαθησιακές δυσκολίες», τονίζουν οι δάσκαλοι.
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου καλεί τους γονείς, την Ένωση Γονέων Χίου και συνολικά την τοπική κοινωνία να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτή την πολιτική που -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- «κατηγοριοποιεί και εμπορευματοποιεί τα σχολεία», αποδυναμώνοντας τη μόρφωση όλων των παιδιών.
Το σχολείο, υπογραμμίζει ο Σύλλογος, «δεν είναι λογιστικό φύλλο αλλά ζωντανός οργανισμός, η καρδιά της τοπικής κοινωνίας», και η διατήρηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου είναι ευθύνη όλων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.