Σοβαρά και άμεσα προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Χίου, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος Ποιμένων της Χίου, με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς του Ιουνίου. Οι ζημιές στα βοσκοτόπια και σε ζωικό κεφάλαιο έχουν αφήσει 18 οικογένειες χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία θεσμική υποστήριξη.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου απηύθυνε δραματική έκκληση προς την Πολιτεία, ζητώντας άμεση στήριξη: «Ζητούμε την άμεση υποστήριξη από την Πολιτεία για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους και να μην οδηγηθούν στην καταστροφή». Ο ίδιος σημείωσε ότι η φωτιά κατέστρεψε το σύνολο των βοσκοτόπων και σε ορισμένες περιπτώσεις και τα ποιμνιοστάσια και ζώα, αφήνοντας τους πληγέντες χωρίς καμία εναλλακτική λύση.
Η νομική σύμβουλος του Συλλόγου, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως οι πληγέντες κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να αποζημιωθούν ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από άλλους κρατικούς φορείς, λόγω του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των δηλωμένων βοσκοτόπων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και των στοιχείων που χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις. «Δεν υπάρχει αντιστοίχιση στα δύο συστήματα και έτσι οι άνθρωποι αυτοί φαίνονται να μην έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, ενώ στην πραγματικότητα οι εκτάσεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Οι κτηνοτρόφοι υπογράμμισαν ότι παρά τις δηλώσεις συμπαράστασης από την πολιτική ηγεσία, στην πράξη δεν έχει προχωρήσει καμία ενέργεια για την αποκατάσταση των ζημιών ή την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στο μέλλον, αφού οι καμένες περιοχές θα χαρακτηριστούν αναδασωτέες, καθιστώντας παράνομη τη βόσκηση για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ορισμένοι από τους πληγέντες ανέφεραν ότι, ήδη από το 2015, το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια είναι γνωστό στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία δεν έχει εκπονήσει τα απαραίτητα διαχειριστικά σχέδια, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συλλόγου. «Από τότε που τα βοσκοτόπια πέρασαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, προσπαθούμε να βρούμε λύση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις εξαιρετικά υψηλές τιμές των ζωοτροφών, που σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής βλάστησης δημιουργούν εκρηκτικές οικονομικές συνθήκες για τους κτηνοτρόφους. «Ζητάμε από όλους τους φορείς να σταθούν δίπλα μας και να μας βοηθήσουν τουλάχιστον στο θέμα των ζωοτροφών, για να μη χαθούν οι εκτροφές μας μέσα στους επόμενους μήνες», τόνισαν οι ίδιοι.
Ο Σύλλογος Ποιμένων ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει αναλυτικό υπόμνημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμο Χίου), ζητώντας άμεσες λύσεις και ξεκαθάρισε ότι, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, οι πληγέντες θα κινηθούν νομικά για να υπερασπιστούν το δικαίωμα επιβίωσής τους.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου επανέλαβαν το βασικό τους αίτημα: «Ζητάμε πράξεις, όχι λόγια. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο με υποσχέσεις».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.