11.7.2025 14:25

Το Εργατικό Κέντρο Χίου ζητά άμεσα μέτρα αποκατάστασης και πρόληψης για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Σειρά αιτημάτων για αποζημιώσεις, έργα προστασίας και ενίσχυση της πυρασφάλειας καταθέτει το Εργατικό Κέντρο Χίου

Τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Χίο ζητά, μέσα από ομόφωνη απόφασή του, το Εργατικό Κέντρο Χίου, το οποίο απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία, την Περιφέρεια και τον Δήμο να μην αφήσουν τις πληγές του νησιού να μείνουν ανοιχτές.

Όπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, ο λαός της Χίου στάθηκε όρθιος, δίνοντας μάχη με αυταπάρνηση δίπλα στους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση, «σήμερα, δεν αρκεί η αντοχή – χρειάζεται δράση και διεκδίκηση», προκειμένου να αποφευχθεί η εγκατάλειψη και η λήθη της καταστροφής.

Άμεσα μέτρα αποζημίωσης και στήριξης των πληγέντων

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων, το Εργατικό Κέντρο ζητά την πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών και την 100% αποζημίωση για τους πληγέντες, είτε πρόκειται για κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αγρότες, ελαιοπαραγωγούς, μαστιχοπαραγωγούς, επαγγελματίες ή κατοίκους. Επιπλέον, ζητείται η άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί για καθαρισμούς, ώστε να διατεθούν πλέον για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκτάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανακήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων, καθώς και στην εφαρμογή σχεδίων φυσικής και τεχνητής αναδάσωσης.

Προληπτικά έργα ενόψει του χειμώνα

Επιτακτική κρίνεται η υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων πριν από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Στα άμεσα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνονται η κατασκευή φραγμάτων, οι καθαρισμοί ρεμάτων, η δημιουργία αναβαθμίδων και η προστασία των οικισμών. Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο ζητά τον έλεγχο της ποιότητας του νερού σε πηγές και γεωτρήσεις, κυρίως στη λεκάνη του Κορακάρη, καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών που καταγράφηκαν στο δίκτυο ύδρευσης.

Ενίσχυση της πυροπροστασίας και των υποδομών

Το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας με επιστημονική τεκμηρίωση και ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση δεξαμενών, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η υπογειοποίηση καλωδίων και η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης. Παράλληλα, ζητά την ενίσχυση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμανής, και την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρμολίων.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην προστασία των περιοχών Natura και των ιστορικών μνημείων, όπως η Νέα Μονή και ο Άγιος Λάζαρος, τα οποία, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Ανάγκη για στελέχωση και εκπαίδευση

Τέλος, προτείνεται η στελέχωση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μέσα, καθώς και η τακτική εκπαίδευση και πραγματοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας με τη συμμετοχή των κατοίκων στους οικισμούς.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου κλείνει την ανακοίνωσή του με μία ξεκάθαρη δήλωση: «Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας. Δεν ξεχνάμε – δεν σωπαίνουμε – διεκδικούμε. Για να μείνει η Χίος ζωντανή».

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ