Σημαντικές ευθύνες για την έκταση και τη σφοδρότητα της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου Κώστας Βούκουνας, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Δημαρχείο Χίου, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και θέμα την επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς.
Ο Κώστας Βούκουνας, εστιάζοντας στα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφή της περιοχής της Κλειδούς αλλά και του Βροντάδου, προχώρησε σε μια λεπτομερή ανάλυση των παραλείψεων που, όπως ανέφερε, οδήγησαν στη δραματική εξέλιξη της πυρκαγιάς. Όπως τόνισε, «η Κλειδού είχε καεί ξανά το 1998 και έκτοτε δεν έγιναν ιδιαίτερες παρεμβάσεις για την προστασία της περιοχής», επισημαίνοντας την απουσία επαναφυτεύσεων με πλατύφυλλα και ανθεκτικά στη φωτιά δέντρα, όπως κουμαριές και αγριελιές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας αυτών των παραλείψεων, «η περιοχή είχε πολύ σωρευμένη βιομάζα, δηλαδή καύσιμη ύλη», καθιστώντας την εξαιρετικά ευάλωτη σε περίπτωση πυρκαγιάς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απουσία αντιπυρικών δρόμων στο κάτω μέρος της χαράδρας της Κλειδούς, γεγονός που εμπόδισε την αποτελεσματική επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. «Οι επαγγελματίες πυροσβέστες μάς έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να κατέβουν με τις μάνικες αν δεν υπήρχαν ασφαλείς δρόμοι πρόσβασης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Κώστας Βούκουνας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στα όρια του οικισμού, όπου γειτνιάζουν οι κατοικίες με το δάσος, κάτι που επίσης δεν υλοποιήθηκε παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις προς τη Δημοτική Αρχή, τόσο την παρούσα όσο και τις προηγούμενες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κρισιμότητα των πρώτων ωρών της πυρκαγιάς, επισημαίνοντας πως το βράδυ της Κυριακής η φωτιά εισέβαλε στον αστικό ιστό του Βροντάδου, προκαλώντας πρωτόγνωρη για την περιοχή κατάσταση, με ταυτόχρονη ύπαρξη δασικής και αστικής πυρκαγιάς. «Ζήσαμε ένα ασύμμετρο φαινόμενο, με φωτιά μέσα στον οικισμό και ταυτόχρονα στις δασικές εκτάσεις», σημείωσε.
Ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά του στις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν στην υδροδότηση της περιοχής, καθώς «ο ΔΕΔΔΗΕ διέκοψε το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι αντλίες και να μην μπορούν να γεμίσουν οι δεξαμενές με νερό από τις μονάδες αφαλάτωσης». Όπως υπογράμμισε, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα νερού που υπήρχαν στους ιδιωτικούς χώρους, αλλά γρήγορα αυτά εξαντλήθηκαν.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κώστας Βούκουνας ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων και τους παριστάμενους βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την άμεση καταγραφή των ζημιών και τη γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων, επισημαίνοντας την ανάγκη επανασχεδιασμού της αντιπυρικής πολιτικής στο νησί. «Θέλουμε όλοι σας να βάλετε πλάτη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Χίου και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν», δήλωσε κλείνοντας την παρέμβασή του.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.