19.6.2015 12:41

Τινάζουν στον αέρα το σύστημα υγείας στη Χίο

• ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΑΤΡΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΡΓΙΟΥ

Στο δρόμο κατεβάζει τους κατοίκους Βόρειας και Νότιας Χίου το Υπουργείο Υγείας που εν μέσω θέρους και προφασιζόμενο την έλλειψη πόρων βάζει μαχαίρι στις καθημερινές εφημερίες των ιατρών, διατάσσοντας ρητά αυτές να εκτελούνται μόνο Σάββατα και Κυριακές.

Επιπλέον με βάση την ίδια απόφαση προβλέπει μόνο έναν εφημερεύοντα ιατρό στο Κέντρο Υγείας Πυργίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών, την ώρα που κάτοικοι και φορείς ετοιμάζονται το πρωί της Δευτέρας να καλέσουν την Εισαγγελέα Πρωτοδικών να λάβει θέση για τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν.  

Η απόφαση

Σύμφωνα με το υπ αριθμό Πρωτοκόλλου 22621/90 έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων που εξασφάλισε ο «π» η διοίκηση της Υ.Π.Ε. αναπροσαρμόζει τις εφημερίες των ιατρών προφασιζόμενη κυρίως τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2015, που όπως εξηγεί: «είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τις δεδουλευμένες εφημερίες του 2014».

Τα Κέντρα Υγείας

Η πρώτη περικοπή όπως αυτή περιγράφεται μέσα από τους πίνακες κατανομής εφημεριών αφορά στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πυργίου, καθώς «κόβεται» η μία θέση ιατρού και έτσι η εφημερία θα πρέπει να εκτελείται από έναν μόνο ιατρό. Όπως εξήγησε ο Μ. Φλατσούσης αυτό σημαίνει ότι η εφημερίδα δεν θα γίνεται στα ασφαλή πλαίσια αφού σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ο ένας και μοναδικός ιατρός που θα υπάρχει θα πρέπει να βγει εκτός Κέντρου αφήνοντας μόνο του το Ιατρείο στο Πυργί.

«Είναι πασιφανές ότι διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση, στην οποία η εφημερία του Κέντρου Υγείας δεν θα γίνεται ούτε καν στα όρια ασφαλείας που προβλέπονται. Αν γίνει κάτι εκτός Κέντρου πως θα μπορεί να βγει έξω ο ιατρός ενώ δεν θα υπάρχει κάποιος άλλος να τον αναπληρώσει. Για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα χρειάζονται απαραιτήτως δύο ιατροί», εξήγησε ο κ. Φλατσούσης.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική στα πολυδύναμα ιατρεία όπως αυτό των Καρδαμύλων. Η απόφαση απαγορεύει τις εφημερίες εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή δεδομένης της έλλειψης κονδυλίων του Υπουργείου Υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά τις 14:00 το μεσημέρι, κανένα πολυδύναμο ιατρείο σε Χίο, Οινούσσες και Ψαρά δεν θα εφημερεύει μετά το μεσημέρι με αποτέλεσμα τα έκτακτα περιστατικά να πρέπει να διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Χίου με κάθε τρόπο.

Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και σε ότι αφορά στους αγροτικούς ιατρούς που ενώ το Υπουργείο τους καλεί να είναι σε 24ωρη ετοιμότητα, οι περισσότεροι το αρνούνται καθώς έχει σταματήσει να τους χορηγείται το σχετικό επίδομα.

«Μέσα στα 800 ευρώ είναι ο μισθός του αγροτικού, το ενοίκιο για σπίτι, αλλά και η χρήση αυτοκινήτου που δεν καλύπτεται από το κράτος για να μπορεί ο γιατρός να πηγαίνει από χωριό σε χωριό», εξήγησε ο κ. Φλατσούσης. 

Στη συγκεκριμένη πάντως απόφαση δεν συμπεριλαμβάνεται το Περιφερειακό Ιατρείο της Βολισσού γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες των κατοίκων της Αμανής ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα που στο παρελθόν κόστισαν ζωές συνανθρώπων μας.  

«Πιθανά να πρόκειται για παράλειψη της ΥΠΕ να συμπεριλάβει τη Βολισσό. Είναι σχεδόν αδύνατο η απόφαση να συμπεριλαμβάνει όλο το Αιγαίο και να εξαιρείται η Αμανή», ήταν η απάντηση του ιατρού του Περιφερειακού Ιατρείου Βολισσού Α. Σκούφαλου.

Άμεση τέλος υπήρξε η αντίδραση των κατοίκων της Βόρειας Χίου που μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν και πάλι ακάλυπτοι από ιατρό ετοιμάζονται σε πρώτη φάση να ενημερώσουν Δήμο και Περιφέρεια ενώ αν δεν υπάρξει εξέλιξη εντός του Σαββατοκύριακου, το πρωί της Δευτέρας δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ