12.3.2012 15:55

Συνδικαλιστικό “ΌΧΙ” στην ιδωτικοποίηση της ανακύκλωσης

• ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στην παραχώρηση της ανακύκλωσης σε ιδιώτη επενδυτή παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Ε.Κ. Χίου το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων Α. Γαϊτάνος, η διαδικασία της ανακύκλωσης αποτελεί ένα από τα φιλέτα των Καλλικρατικών δήμων, αφού μπορεί να επιφέρει σημαντικά κέρδη τόσο στους πολίτες όσο και στον ίδιο το Δήμο.

«Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα παρακολουθούμε μία συστηματική προσπάθεια της δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη, να ιδιωτικοποιήσει την ανακύκλωση αγνοώντας παντελώς τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του δήμου. Εμείς δηλώνουμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε μέσα από ημερίδα που θα διοργανώσουμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση πάνω στο θέμα», τόνισε ο κ. Γαϊτάνος.

Ερωτώμενος ο ίδιος για το πώς θα δουλέψει ένα μοντέλο δημοτικής ανακύκλωσης ελλείψει υπαλλήλων στην υπηρεσία καθαριότητας απάντησε ότι με τα νέα αυτοματοποιημένα συστήματα που έχει παραγγείλει ο δήμος υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν θέσεις εργασίας οι οποίες θα μπορέσουν να διατεθούν για τις ανάγκες της ανακύκλωσης.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνο, ο δήμος ακολουθώντας τον δημοτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος θα μπορέσει να διαθέσει και άτομα από τα έργα αυτεπιστασίας.

«Αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί περίπου 200 άτομα για αυτά τα έργα. Ο δήμος αν πραγματικά ήθελε θα μπορούσε να διαθέσει έναν μικρό αριθμό εργαζομένων για να στηρίξουν ένα εγχείρημα το οποίο θα μπορούσε να του αποφέρει περί τις 200.000 ευρώ κέρδος».

Τ. Τίμπας: «Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα αλλά όχι στην Ελλάδα»

Ενδιαφέρουσα επί του θέματος ήταν και η εισήγηση του καθηγητή του Παν. Αθηνών Τ. Τίμπα ο οποίος έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για λογαριασμό του ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο οποίος ανέφερε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα επιτυχημένων εγχειρημάτων δημόσιας ανακύκλωσης.

«Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Αν με ρωτάτε αν στην Ελλάδα υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα δημοτικής ανακύκλωσης θα σας έλεγα πως όχι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θετικά δείγματα ή δήμοι των οποίων η προσπάθεια δεν χαρακτηρίζεται αξιόλογη», κατέληξε ο κ. Τίμπας.

Στη λογική στην οποία επέλεξε να κινηθεί η δημοτική αρχή Χίου, στάθηκε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός υπάλληλος Λ. Καρακούρος ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν γίνεται η δημοτική αρχή να εξαντλεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα μέσα σε μία σελίδα Α4 η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καν σαν εισήγηση.

«Μέσα μας λέει ο κ. δήμαρχος ότι κάθε χρόνο ο δήμος θα πληρώνει 174.000 ευρώ στον ιδιώτη που θα αναλάβει την ανακύκλωση. Από πού προκύπτει αυτό το ποσό; Είναι εντελώς αυθαίρετα τα όσα αναφέρονται από τη δημοτική αρχή, την ίδια ώρα που ο δήμος θα μπορούσε να έχει έσοδα από όλη αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο κ. Καρακούρος.

Τέλος ο Αλ. Γαϊτάνος, κάλεσε τον Π. Λαμπρινούδη, να αποσύρει έστω και την ύστατη ώρα την εισήγησή του από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο τονίζοντας ότι αν τελικά η πλειοψηφία υποστηρίξει τη θέση της δημοτικής αρχής τότε ο σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

 

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ