11.4.2013 12:26

Συναγερμός για τα θαλάσσια σύνορα – σουρωτήρι

• ΨΗΛΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Η ΧΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου μεταφέρθηκε ο κύριος όγκος των παράνομων μεταναστών από τον Έβρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν 880 άτομα από 31 που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, με τη Λέσβο και τη Χίο να σηκώνουν τον κύριο όγκο των παράνομα εισερχομένων μεταναστών.

Στο νησί μας συνολικά έχουν αποβιβαστεί 216 μετανάστες ενώ έχει καταγραφεί μία σύλληψη διακινητή. Οι δυο μεγάλες «καραβιές» μεταναστών έχουν ως συνέπεια στη Χίο να έχουν καταγραφεί μόλις τα 2 από τα συνολικά 68 περιστατικά στο πρώτο τρίμηνο του 2012, όμως από αυτά να έχει εισέλθει το 17,3% των παράνομα εισελθόντων απ’ τα θαλάσσια σύνορα.

Αύξηση της δύναμης της Frontex

Η συνεχώς αυξανόμενη ροή των μεταναστών στην Ελλάδα μέσα από τα θαλάσσια σύνορα με τη Συρία απασχολεί έντονα το αρμόδιο Υπουργείο, αναγκάζοντάς το να επανασχεδιάσει ολοκληρωμένη στρατηγική για τη θωράκιση και προστασία των θαλάσσιων συνόρων.

«Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε τέσσερις ισοδύναμους πυλώνες: Τα εθνικά μέτρα επιτήρησης, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση, τη διακλαδική συνεργασία και τη διεθνή συνεργασία. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, ζητώντας παράλληλα την αύξηση της δύναμης της Frontex στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ