26.9.2016 22:24

Συμφώνησαν μόνο στο κλείσιμο της Σούδας

ΜΠΑΙΝΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σε ακόμα μία αδιέξοδη συνεδρίαση οδηγήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας με τις διαφωνίες μεταξύ αντιπολιτεύσεων και συμπολίτευσης για το μεταναστευτικό να κυριαρχούν του δημόσιου διαλόγου.

Μοναδική κοινή συνισταμένη όλων των συνδυασμών η άποψη ότι ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση αποσυμφόρησης του νησιού από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και το κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας.

Σημείο προστριβής κυρίως μεταξύ της συμπολίτευσης και του συνδυασμού Λαμπρινούδη, αποτέλεσε η δημιουργία νέας δομής με την αντιπολίτευση να απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου χώρου φιλοξενίας και τον Δήμαρχο να τονίζει ότι αυτό θα έπρεπε να κριθεί από τη διαπαραταξιακή επιτροπή που πρότεινε ο ίδιος να δημιουργηθεί για να διαχειριστεί το ζήτημα της διακοπής λειτουργίας της Σούδας.   

Ο Μανώλης Βουρνούς, στο πρόσωπο του οποίου επικεντρώθηκαν όλα τα βέλη των αντιπολιτεύσεων που τον κατηγόρησαν για τη συνεδρίαση- παρωδία της προηγούμενης εβδομάδας, εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτικός και διατεθειμένος να ακούσει όλες τις πλευρές, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την θέλησή του το Σώμα να καταλήξει επιτέλους σε μία πρόταση με όσο το δυνατό μεγαλύτερη πλειοψηφία. 

Π. Λαμπρινούδης: «Όχι σε άλλη δομή, ναι στη συγκέντρωση της Τετάρτης»

Την ήδη γνωστή του θέση επανέλαβε στην ομιλία του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Λαμπρινούδης λέγοντας ότι δεν θα πρέπει η Χίος να δεχτεί τη δημιουργία νέας δομής. Όπως είπε ο Δήμος θα πρέπει να πιέσει ώστε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα άμεσα, ότι δηλαδή συνέβαινε και πριν την 20η Μαρτίου, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Κατηγόρησε μάλιστα την πλειοψηφία ότι έχει δεσμευθεί απέναντι στον Υπουργό Γ. Μουζάλα για δημιουργία νέας δομής στη Χίο.

 

Ε. Φρεζούλη: «Ο Δήμαρχος μας οδηγεί σε νέα δομή»

Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» ανέφερε ότι: «Αυτό που θέλει να περάσει ο Δήμαρχος είναι μέσω του κλεισίματος της Σούδας να οδηγήσει σε νέα δομή», επαναλαμβάνοντας ότι ένα τεράστιο καμπ δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το διογκώσει. Παράλληλα σημείωσε ότι ο διφορούμενος αριθμός προσφύγων και μεταναστών δημιουργεί πρόβλημα αφού όπως είπε κάποιοι τον εκμεταλλεύονται για δικούς τους σκοπούς. «Υπάρχει σημαντική διαφορά αν υπάρχουν στη Χίο 2.400 άτομα από το να υπάρχουν 3.700 άτομα», είπε ζητώντας από τους φορείς μία υπεύθυνη ενημέρωση για τον πραγματικό αριθμό.

 

Μ. Σκούφαλος: «Να στοχοποιήσουμε τους θύτες και όχι τα θύματα»

Σημαντικά ήταν και τα όσα επεσήμανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μάρκος Σκούφαλος ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη συγκέντρωση της Τετάρτης. «Η συγκέντρωση της Τετάρτης είναι λένε μία ακομμάτιστη συγκέντρωση. Το ότι την προπαγάνδισαν Λαμπρινούδης, Καμπούρης και Κάρμαντζης απαντά στο πόσο ακομμάτιστη είναι», επεσήμανε ο ίδιος. Ο κ. Σκούφαλος τόνισε ότι για μία ακόμη φορά λείπει από τη συζήτηση ο βασικός κορμός. «Απαντήστε και στο ερώτημα αν το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση ή για να καθορίζει που θα πέφτουν οι βόμβες. Δυστυχώς κάποιοι χτυπούν τους πρόσφυγες γιατί δεν μπορούν να χτυπήσουν τους μεγάλος. Αντί λοιπόν να στοχοποιούμε τα θύματα ενός πολέμου να στοχοποιήσουμε επιτέλους τους θύτες».

Στ. Καμπούρης:  «Όχι στη δημιουργία νέας δομής»

Παρουσιάζοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης ανέφερε ότι η παράταξή του συμφωνεί με το κλείσιμο της Σούδας όμως με την ταυτόχρονη άμεση μεταφορά των μεταναστών σε δομές της ενδοχώρας. Ο κ. Καμπούρης ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με τη δημιουργία νέας δομής προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί η νομική διαδικασία για την απομάκρυνση των εγκλωβισμένων προσφύγων στη βάση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Τέλος αποδέχθηκε την πρόταση του Δημάρχου για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής με την επισήμανση ότι αυτή θα πρέπει να αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού στο σύνολό της και όχι μόνο το θέμα της διακοπής λειτουργίας της Σούδας.

Η παρουσία Κάρμαντζη

Από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας δεν έλειψε και η παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη που ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ήδη από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τις διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε για δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας στην περιοχή του «18» στο Αίπος.

Όπως ανέφερε το πρωί του Σαββάτου θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του στην οποία είναι προσκεκλημένοι ο Δήμαρχος, οι τοπικοί βουλευτές αλλά και φορείς του νησιού. 

 

Διακοπή 50 λεπτών για να διαφωνήσουν

Λίγο πριν τη λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου, η συνεδρίαση διακόπηκε με σκοπό την κατάθεση μίας ολοκληρωμένης πρότασης που θα κάλυπτε τουλάχιστον τους συνδυασμούς της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας. Παρότι για πάνω από 50 λεπτά οι συνδυασμοί διαβουλεύονταν μεταξύ τους, τελικά συμπολίτευση και συνδυασμός Λαμπρινούδη δεν κατάφεραν να συναινέσουν αφού συμφώνησαν μόνο στο κλείσιμο της Σούδας.

Η πρόταση του Δημάρχου, που αυτή τη φορά, ψηφίστηκε από όλα τα μέλη του συνδυασμού του, περιλαμβάνει την οριστική διακοπή της Σούδας σε 2 μήνες από σήμερα και τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αποτελείται από 1 εκπρόσωπο από κάθε συνδυασμό συν τον Μ. Βουρνού και θα αναλάβει να συντονίσει τις ενέργειες για το κλείσιμο του καταυλισμού καθώς και την κατάθεση προτάσεων για τη μεταστέγαση όσων ατόμων διαμένουν σε αυτόν.

Διευκρινιστικά πάντως ο Π. Λαμπρινούδης ανέφερε ότι ο συνδυασμός του δεν θα μετέχει στη συγκεκριμένη διαπαταξιακή επιτροπή. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ