22.4.2013 11:36

Σύγκρουση για τη χρήση του «Γ. Καλουτάς»

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ»

Την αντίδραση της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας», προκάλεσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Παρασκευής η πρόθεση της περιφερειακής αρχή να μεταστεγάσει τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χίου στο συνεδριακό «Γ. Καλουτάς» στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών.
Στη σύντομη εισήγησή του ο Κ. Γανιάρης σημείωσε ότι η Περιφέρεια μόνο για τη συγκεκριμένη υπηρεσία σπαταλάει κάθε μήνα περί τα 2.500 ευρώ για την ενοικίαση χώρου.
«Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει να επιφέρει μόνο οφέλη για την Περιφέρεια. Είναι γεγονός ότι μέχρι το 2014 όλες οι υπηρεσίες μας θα έχουν μεταφερθεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις ώστε να εξοικονομήσουμε πολύτιμους πόρους.
Η μεταφορά της συγκεκριμένης διεύθυνσης  στο «Γ. Καλουτάς» είναι άμεσα συνυφασμένη με το αντικείμενό της. Θα βρίσκεται στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής και συνεπώς κοντά στους αγρότες», είπε ο ίδιος.

«Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του κτιρίου»

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο των Χιωτών περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης όσο και του Θ. Βαλσαμίδη εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας που έδειξε ιδιαίτερα κατατοπισμένος για το θέμα. Τις θέσεις του συνδυασμού ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο με τις τοποθετήσεις τους ο Στ. Κάρμαντζης και ο Παντ. Βρουλής. Ο κ. Κάρμαντζης μάλιστα τις επόμενες ημέρες ανέλυσε εκτενώς τους λόγους για τους οποίους το κτίριο δεν πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα, σημειώνοτας ότι μοναδική λύση αποτελεί η διασφάλιση πιστώσεων για την μετατροπή του σε σύγχρονο εκεθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, μακριά από τον απαξιωτικό ρόλο πυο διαδραματίζει σήμερα.
«Θεωρούμε ότι η μεταφορά μίας υπηρεσίας στον συγκεκριμένο χώρο θα αλλάξει σταδιακά τη χρήση για την οποία είχε δημιουργηθεί το κέντρο από τον αείμνηστο Γ. Καλουτά. Θα γίνει δηλαδή ένας χώρος υπηρεσιών χωρίς να εξυπηρετεί τους αρχικούς του στόχους. Το ερώτημα είναι αν νομιμοποιούμαστε εμείς να πράξουμε κάτι τέτοιο.
Από την άλλη είναι ο καιρός να δούμε σαν Περιφέρεια με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί το κέντρο. Είναι δικό μας ζήτημα η πλήρης λειτουργία του, με τη διοργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων που θα το καταστήσουν ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια μας.
Δεν τιμάει κανέναν η χρήση του ως γραφείων ή για γάμους και δεξιώσεις», ανέφερε ο κ. Βαλσαμίδης.
Στον αντίποδα ο Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής σημείωσε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταλάβει τον χώρο που κατείχε πριν μερικά χρόνια η ΕΝΑ Χίου χωρίς να αλλάξει τίποτα από τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Τελικά η πρόταση για τη μεταφορά της Διεύθυνσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χωρίς όμως να έχει καταστεί σαφές αν η νομιμότητά της απόφασης θα προσκρούσει στη χρηματοδότησή του  από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Interreg” που δεσμεύει την χρήση του ως προς τον αρχικό της χαρακτήρα.

Τα υπόλοιπα θέματα

Σε ότι αφορά στα θέματα της Χίου το Συμβούλιο της Παρασκευής ενέκρινε ομόφωνα την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το Διονύσειο Οικοτροφείο ώστε ο χώρος να ανασκευαστεί και να εξοπλιστεί με υλικοτεχνικές υποδομές, μέσα από μελέτη που εκπόνησε με ίδια έξοδα ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 960.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του θα γίνει μέσα από το ΕΣΠΑ.
Στα ίδια πλαίσια ήταν και η εκταμίευση ποσού 25.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Πρόληψης  Χίου αφού η Π.Ε. Χίου μετέχει στην κάλυψη των εξόδων του Κέντρου στο 25% του ετήσιου προϋπολογισμού του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ