4.3.2015 11:23

Συγκίνησε το αφιέρωμα στον Φώτη Αγγουλέ [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Η ΖΩΗ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΠΟΙΗΤΗ

Φως στις άγνωστες πτυχές της ζωής αλλά και της δράσης του αγωνιστή Χιώτη ποιητή Φώτη Αγγουλέ έριξε η δραματοποιημένη παράσταση μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το βράδυ της Τρίτης στο Ομήρειο με αφορμή τις  βραβεύσεις στο πλαίσιο λογοτεχνικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η Διεύθυνση Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Η καθηγήτρια Στ. Τσιροπινά καταφέρνοντας να μετατρέψει την έρευνά της για τη ζωή του Φ. Αγγουλέ σε δραματοποιημένα κείμενα που ερμήνευσαν οι μαθητές χάρισε στους παρευρισκόμενους μοναδικές στιγμές δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το μεγαλείο της ποίησης του κομμουνιστή ποιητή.

Στο θεατρικό δρώμενο παρουσιάστηκε το απόσπασμα εκείνο που αφορούσε στη σκηνή του Στρατοδικείου όπου γίνεται η αναδρομή στα γεγονότα της φουντάνας
(εκεί όπου ο Αγγουλές τύπωνε παράνομα εφημερίδα) και στη δράση της Αντίστασης στη Χίο εκείνη την περίοδο.

Τα βραβεία και οι έπαινοι του λογοτεχνικού διαγωνισμού ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του μαθητή Θ. Τριπολίτη, του παλικαριού που τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έχασε τη ζωή όταν ενεπλάκη σε τροχαίο και που είχε πρωταγωνιστήσει στην πρώτη δραματοποίηση της ζωής του Φώτη Αγγουλέ.

«Ο Φώτης ξαναζεί»

Ιδιαίτερα συγκινημένος τόσο από τα ποιήματα των μαθητών όσο κι από τα δραματοποιημένα κείμενα της Στ. Τσιροπινά δήλωσε από σκηνής ο ανιψιός του Φ. Αγγουλέ Τ. Μυλωνάς σημειώνοντας ότι χάρη σε τέτοιες πρωτοβουλίες τα ποιήματα του Αγγουλέ δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ.

Μάλιστα δίνοντας έμφαση σε μία φωτογραφία που προβλήθηκε μέσω προτζέκτορα ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι είναι τραβηγμένη μέσα από τις φυλακές της Χίου, τότε που αυτές στεγάζονταν στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το Ομήρειο.

Τα ποιήματα

Στο διαγωνισμό ποίησης με θέμα τη ζωή και το έργο του Φώτη Αγγουλέ συμμετείχαν συνολικά 25 μαθητές από το Βόρειο Αιγαίο. Η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Γ. Διλμπόη, Ε. Βλυσίδου, Τ. Μυλωνά, Σ. Τσιροπινά, έδωσε το πρώτο βραβείο στο ποίημα «Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ» της Ειρήνης Καλλίτση μαθήτριας του 1ου γενικού λυκείου Χίου.

Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

  • “Β Βραβείο (ισοβαθμία): Απέναντι, της Αντωνίας Καμπούρη
  • “Β Βραβείο (ισοβαθμία): Ποίηση μέσα στις φλόγες, της Μαρίας Καϊτατζή
  • “Γ Βραβείο: Η λεγεώνα των ξένων, της Ελένης Καραγιάννη
  • Ά Έπαινος: Πορεία της ζωής, της Μαριγώς Ρήνα
  • “Β Έπαινος: Αν…, της Κυριακής Μισαηλίδη
  • “Γ Έπαινος: Μια ηλιαχτίδα στο σκοτάδι, της Μυρσίνης Ιντζέ

Ειδική Διάκριση: Η πορεία…, της Αναστασίας Τσιροπινά

Η εκδήλωση έκλεισε με το μελοποιημένο ποίημα του Φ. Αγγουλέ, «Μείνε» σε ερμηνεία του Αντώνη Φωκά. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ