27.1.2017 21:43

Στη βάσανο του μεταναστευτικού οι αντιπολιτεύσεις

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 2 ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Στο χορό της διαχείρισης του μεταναστευτικού, έστω και σε επίπεδο συμβουλευτικής, βάζει ο Μανώλης Βουρνούς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην της Χιακής Συμπολιτείας.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης το 2015, κι έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, της οποίας το πλαίσιο λειτουργίας θα καθοριστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής εισήχθη στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα της συνεδρίασης της Παρασκευής από τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, με τις παρατάξεις έπειτα από δύο ώρες συζήτησης να κάνουν βήματα σύγκλησης προς την κατεύθυνση της ομόφωνης έκφρασης του ανώτερου πολιτικού οργάνου του νησιού.

Παρότι εδώ και 1,5 χρόνο επιχειρείται η συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής, η αρχική αδιαλλαξία συμπολίτευσης και αντιπολιτεύσεων δεν άφησαν χώρο για τη δημιουργία ενός οργάνου που θα μηδενίζει τον χρόνο ανάμεσα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αντιδρά άμεσα, θα συμβουλεύει τον Δήμαρχο και θα επεμβαίνει σε ζητήματα που απαιτούν άμεση παρέμβαση.

Τα έσπασαν Λαμπρινούδης – Καμπούρης

Παρότι κανείς θα περίμενε ότι οι διαφωνίες θα αφορούσαν κυρίως μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης τελικά αυτές εκδηλώθηκαν ανάμεσα στον επικεφαλής του συνδυασμού «Όλη μαζί για τη Χίο μας» Π. Λαμπρινούδη και τον σύμβουλο Στέλιο Καμπούρη.

Η διαφωνία της Ε. Φρεζούλη να συμμετάσχει στην επιτροπή οδήγησε τον Π. Λαμπρινούδη να δηλώσει ότι τελικά δεν θα συμμετάσχει  ούτε ο συνδυασμός του, κάτι που εξόργισε τον Στ. Καμπούρη ο οποίος ύψωσε τη φωνή του λέγοντας ότι δεν ο συνδυασμός είχε αποφασίσει να κρατήσει άλλη στάση.

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό στη συνέχεια ο Π. Λαμπρινούδης δεν είχε παρεβρεθεί στην προσυνεδρίαση της παράταξής του με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει τις θέσεις της παράταξής του. Η ένταση ήταν σε τέτοιο βαθμό που ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλ. Χρύσης προχώρησε σε 5λεπτη διακοπή της συνεδρίασης, μέχρι να αποφανθεί η αξιωματική αντιπολίτευση τι στάση θα κρατήσει.

Οι  τοποθετήσεις:

Στ. Καμπούρης

"Η επιτροπή αυτή όπως και κάθε άλλη επιτροπή μπορεί να είναι παραγωγική. Μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να μηδενίσει το χρόνο ανάμεσα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι παράμετροι που αφορούν το μεταναστευτικό αλλάζουν συνεχώς. Αυτή η επιτροπή πρέπει να είναι ένα ευέλικτο σχήμα που να μπορεί να εισηγείται, να είναι μία επιτροπή γνωμοδοτικού χαρακτήρα που θα πρέπει να είναι ουσιαστικά στελεχωμένη. Αυτή η επιτροπή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει τουλάχιστον συγκεκριμένη γραμματειακή υποστήριξη, να μαζεύει εισηγήσεις και να έχει επαφές με τους φορείς που απαιτούνται. Σε ότι αφορά στον αριθμό των μελών, η επιτροπή αυτή επειδή θα χειριστεί δύσκολα ζητήματα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 7μελής".

Ερμ. Φρεζούλη

"Θεωρούμε ότι αυτή η επιτροπή θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όμως είναι αργά γιατί η δημοτική αρχή έχει πάρει συγκεκριμένες επιλογές και αποφάσεις. Θεωρούμε ότι το κυρίαρχο όργανο θα πρέπει να είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιφυλασσόμαστε για την επιτροπή γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη Δημοτική Αρχή.  Λογικά θα έπρεπε να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και αυτή την σχέση δεν την έχουμε. Συνεπώς δεν συμμετέχουμε".

Μ. Σκούφαλος

"Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα τεχνοκρατικό. Είναι πολιτικό πρόβλημα, έχει να κάνει με το πώς συντονίζεται το θέμα, πως εννοούμε πολιτικά τον απεγκλωβισμό αυτών των ατόμων. Δεν φανταζόμαστε μία επιτροπή που θα λειτουργεί παράλληλα με το Δ.Σ. γιατί δεν θα έχει την πολιτική ευθύνη του Δ.Σ.. Είχαμε πει ότι χρειάζεται μία επιτροπή που να διαχέει την πληροφορία και να βελτιστοποιεί τα ζητήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό.  Εμείς δεν την βλέπουμε σαν όργανο που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά με το Δημοτικό Συμβούλιο".

Απ. Τζιώτης

"Το μεταναστευτικό είναι μία κινούμενη βόμβα. Πρέπει να εργαζόμαστε όλοι για το συμφέρον του νησιού και αυτό σημαίνει ότι θα εργαστούμε χωρίς πολιτικά συμφέροντα και διαχωρισμούς. Πρέπει να δούμε πως λειτουργούν και πως θα κλείσουν τελικά οι δομές. Όλα αυτά να γίνουν κοινός τόπος γι αυτούς που συμμετέχουν στην επιτροπή".

Τελικά αποφασίστηκε ότι αρχικά οι σύμβουλοι Απ. Τζιώτης και Στρ. Γδύσης από την πλειοψηφίας, Β. Μυριαγκός και Στ. Καμπούρης από την αντιπολίτευση καθώς και ο Μ. Σκούφαλος από την ελάσσονα μειοψηφία, θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να καθορίσουν το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής.

Από το συγκεκριμένο εγχείρημα θα απέχουν οι σύμβουλοι της Χιακής Συμπολιτείας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ