27.11.2014 9:25

Ρεαλιστικός αλλά λιτός [ΒΙΝΤΕΟ]

ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ "ΜΑΥΡΑ" ΚΑΙ ΚΡΥΦΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΔΥΝΑΜΙΤΙΣΑΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Με αναφορές περί «μαύρων» μισθών στον τομέα της καθαριότητας επί δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη, χαρακτηρισμούς περί ταφόπλακας στον Δήμο Χίου με αφορμή την είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα αλλά και μικροεντάσεις συνοδεύτηκε η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2015, ο πρώτος της δημοτικής αρχής του Μ. Βουρνού.

«Λιτός αλλά ρεαλιστικός»

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρ. Γδύσης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου προϋπολογισμού τον οποίο χαρακτήρισε λιτό αλλά ρεαλιστικό, στη βάση των πραγματικών οικονομικών μεγεθών του Δήμου.

Όπως είπε τα κύρια χαρακτηριστικά του εστιάζονται στη σημαντική μείωση των δαπανών εκ μέρους του Δήμου και στη διακοπή πρακτικών που συνηθίζονταν στο παρελθόν όπως οι απευθείας αναθέσεις ή οι προφορικές εντολές σε εργολάβους.

Παράλληλα σημείωσε ότι εκτός από την πρόσληψη ενός μόνιμου δικηγόρου, τις θέσεις για πρακτική άσκηση και το έκτακτο προσωπικό της καθαριότητας δεν προβλέπεται καμία άλλη πρόσληψη με δεδομένη την απαγόρευση προσλήψεων που ισχύει στο δημόσιο έως το 2016.

Ο κ. Γδύσης αναφέρθηκε και στις οφειλές τρίτων προς τον Δήμο σημειώνοντας ότι ενώ το 2011 οι οφειλές ήταν στα 4 εκ. ευρώ, η πολιτική του Π. Λαμπρινούδη τις εκτόξευσε στα 7.700.000 ευρώ καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «υπήρχαν υποσχέσεις στους οφειλέτες ότι ο Δήμος δεν θα διεκδικήσει τα χρέη ή θα τα διαγράψει».

 

«Για τα μάτια του κόσμου»

Για αναγκαία διαδικασία που όμως στερείται οράματος και κοινωνικής πολιτικής χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο Π. Λαμπρινούδης σημειώνοντας ότι είναι «για τα μάτια του κόσμου».

Ο κ. Λαμπρινούδης κάνοντας μία γενική αναφορά για το δικό του μοντέλο διοίκησης εστίασε στο γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά δεν υπάρχει κανένα ονομαστικό έργο σε καμία κοινότητα με αποτέλεσμα αυτές να έχουν παραμεληθεί.

«Όσο παζαρεύουμε με το κράτος τόσο το μέλλον του Δήμου Χίου θα συρρικνώνεται», είπε κλείνοντας, ενώ ζήτησε δυναμική διεκδίκηση κονδυλίων από το ΥΠ.ΕΣ.

 

 

«Δήμος – εκφραστής της κοινωνίας»

Την αρνητική της ψήφο, όπως άλλωστε αναμένονταν κατέθεσε και η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» Ε. Φρεζούλη υπογραμμίζοντας ότι οι εποχές επιβάλλουν ο Δήμος να είναι εκφραστής της κοινωνίας και όχι διαχειριστής της μιζέριας. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων όσο και στον τομέα της ποιότητας ζωής για τον οποίο είπε ότι υποβαθμίζεται μέσα από την παραχώρηση τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες.

«Λειτουργούμε με οικονομικό νταβατζή»

Στο γενικότερο πολιτικοοικονομικό πλαίσιο που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενέταξε την κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλος κάνοντας λόγια για σαφέστατη αντιλαϊκή πολιτική και λιτότητα στον τομέα των κοινωνικών παροχών.

Όπως είπε ο προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα πρότυπα της Δημοτικής Αρχής Λαμπρινούδη ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η προοπτική είναι το 75% των εσόδων του Δήμου να προέρχονται από δημοτικά τέλη και το υπόλοιπο 25% από την κρατική επιχορήγηση.

Σε ότι αφορά στην ψήφιση του Προϋπολογισμού όπως αναμένονταν υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» ενώ καταψηφίστηκε από τις αντιπολιτεύσεις.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα είπε ο Δήμαρχος Χίου ο προϋπολογισμός του 2014 είναι αδύνατο να είναι ισοσκελισμένος με τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα.

 

Κόντρα για τους ιδιώτες στην καθαριότητα

Την ίδια ώρα σε μείζον θέμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξελίχθηκε το ζήτημα της παραχώρησης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες με την πλευρά Λαμπρινούδη να σημειώνει ότι με αυτή την τακτική η δημοτική αρχή βάζει ταφόπλακα στον Δήμο Χίου.

Το κλίμα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης οξύνθηκε όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μοιράστηκε στους συμβούλους ξαφνική τροποποίηση κωδικών σύμφωνα με την οποία κόβονταν 74.666 ευρώ από τον ΔΙΑΝΟΧ, 78.000 ευρώ από τις αποδοχές των έκτακτων υπαλλήλων και 22.000 ευρώ από εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ προκειμένου να ενισχυθούν οι κωδικοί υπερωριών του προσωπικού καθαριότητας, η ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη καθώς και ο καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων.

Από τη συζήτηση πέρα των δεδομένων , όπως οι δηλώσεις των εργαζομένων ότι είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση, δεν έλειψαν και οι αναφορές περί μαύρων μισθών επί δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη, σχόλιο που όμως παρέμεινε αναπάντητο από τη μείζονα αντιπολίτευση. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ